«Особливій дитині – повноцінне життя»

1 08 4 gri 3 2. дітей-інвалідів, реабілітації

  1 08 4 gri 1

Проблема інвалідності дуже гостро постає перед суспільством, коли це стосується дітей. Зокрема в нашому місті та Ковельському районі налічується 580 дітей з різними вадами розумового та фізичного розвитку і ця цифра з кожним роком невпинно зростає. Діти-інваліди потребують підтримки, допомоги та розуміння. Саме тому головні зусилля колективу Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів м. Ковеля концентруються на процесі комплексної соціальної реабілітації, спрямовуються на особливу дитину – її проблеми і негаразди, перші кроки і посмішку, перші слова і перший соціальний досвід, вибір майбутньої професії. Усе це для того, аби кожна дитина з обмеженими можливостями мала шанс на повноцінне життя в суспільстві. Працівники Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів постійно впроваджують нові методики навчання та адаптації особливих дітей у суспільство.

Нещодавно Центр став переможцем у конкурсі проектів місцевих ініціатив Волинської обласної ради за напрямком: організація ефективної системи надання послуг населенню. Завдяки проекту «Особливій дитині – повноцінне життя» були придбані матеріали за методикою М. Монтессорі, вартість яких становить 50 тис. грн. (45 тис. грн. було надано з обласного бюджету і 5 тис. грн. з міського бюджету).

  1 08 4 gri 2

Методика, за якою відтепер працюватимуть і у Ковелі, розроблена італійським педагогом Марією Монтессорі ще на початку 20-го століття. Нині вона успішно використовується в усьому світі. Працюючи з дітьми, Марія Монтессорі звернула увагу на те, що дітям властиве особливе мислення, яке відрізняється від мислення дорослого. Крім того, вона помітила, що дитина у своєму розвитку переживає кілька особливих періодів, коли вона більш відкрита для сприйняття інформації. «Що в дитини в руках – те у розумі», – це коротке і змістовне формулювання важливої ролі вправ на розвиток дрібної і крупної моторики. Марія Монтессорі у своїх працях називала дітей «творцями, які всотують те, що відчули». Саме тому дуже важливо забезпечити дітям можливість отримати якомога більше відчуттів.

  1 08 4 gri 3

Серед матеріалів, за якими фахівці Центру проводитимуть заняття з дітьми-інвалідами, розвиваючі ігри, дошки Сегена, ляльковий театр, картки Домана, карти-пазли України та світу, кубики Зайцева, настінні розвиваючі модулі, світлодіодна пісочниця (малювання піском) та ін. Усе це є ключем до навколишнього світу, завдяки якому дитина впорядковує і навчається усвідомлювати свої хаотичні і необроблені враження про навколишнє оточення. Через привабливість розвиваючих іграшок дитина набуває інтересу до них, з цікавістю і радістю спілкується з матеріалом, і у неї виникає внутрішня мотивація, яка допомагає осягнути світ. Дитина з обмеженими фізичними можливостями пізнає своє тіло, удосконалює координацію очей, рук і ніг. Усе це сприяє появі все більш точних і гармонійних рухів. Робота за методикою М. Монтессорі сприяє покращенню умов проведення реабілітаційного процесу дітей з особливими потребами та їх підготовки до самостійного життя.

Марія Кисляк,
директор Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів м.Ковеля

Ковельська міська рада

Одна репліка к “«Особливій дитині – повноцінне життя»”

  1. Ирина :

    Да, до 18 лет реабилитационные центры, где дети привыкают общаться и быть в социуме, а после 18 четыре стены и окошко в мир компьютер !! И то не у всех!!! Для чего тогда реабилитационные центры – чтобы потом забыть????

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*