У Львові студенти-реабілітологи вживаються у роль інвалідів, щоб краще їх зрозуміти

1 06 3 vinfiz vizochky1212712 2. інвалідів

  1 06 3 vinfiz vizochky1212712 1

У Львові студенти-реабілітологи під час практичних занять перевтілюються у «інвалідів» і пересідають на візочки та ходять на милицях, аби зрозуміти, наскільки місто пристосоване до людей з обмеженими можливостями та як в подальшому допомогти їм пересуватися.

Так, студенти Львівського державного університету фізичної культури на проспекті Шевченка, що у центрі міста, вчаться на практиці допомагати неповносправним. Щоправда, вони лише на годину стають «інвалідами». Працюють у парах, у яких один зі студентів – «неповносправний», інший – реабілітолог.

Професор кафедри фізичної реабілітації Львівського державного університету фізичної культури Андрій Вовканич зазначає: «Це студенти третього курсу, які навчаються на спеціальності «фізична реабілітація». Під час практичних занять вони беруть милиці, інвалідні візки, ходунці і йдуть на вулицю, де намагаються вжитися у роль неповносправних. Тобто, вони пробують зайти в аптеку, магазини, держустанови і перевіряють, наскільки це можливо. А інший студент, який працює у парі з «неповносправним», має навчитися його страхувати. Потім вони міняються ролями, а в аудиторії обмінюються враженнями».

Студентам такі заняття подобаються, адже, кажуть, це дозволить краще зрозуміти потреби інвалідів, щоб у подальшому їм допомагати.

«Це елемент нашої майбутньої професії – зрозуміти, як почуваються неповносправні, наскільки Львів пристосований до їхніх потреб. Місцями на дорогах є розбита тротуарна плитка, і якщо ти йдеш на милицях, ти можеш просто вбитися на ній. Також не скрізь є низькі бордюри», – поділилася враженнями студентка Женя.

Фото: Миколи Тиса/ZIK

«ЗІК» +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*