Обговорили перспективи обласних закладів освіти та реабілітації для дітей з обмеженими можливостями

1 01 5 8f3c4d17-65d9-4054-82b6-df5682646842 2. обмеженими можливостями, реабілітації

  1 01 5 8f3c4d17-65d9-4054-82b6-df5682646842 1

Про створення освітнього корекційно-реабілітаційного простору для відновлення фізичного і психічного здоров’я дітей йшлось під час круглого столу у рамках щорічної акції «16 днів без насильства». Його провели директори освітніх інтернатних установ і представники міжнародних організацій 26 листопада в Тернопільському обласному навчально-реабілітаційному центрі.

Учасниками круглого столу були директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Любомир Крупа, заступник начальника управління – начальник відділу спеціальної, позашкільної освіти та виховної роботи Наталія Моравська, директори інтернатних закладів, спеціалісти обласних психолого-медико-педагогічної консультації та інституту післядипломної педагогічної освіти, представники громадських організацій Благодійного фонду «Майбутнє сиріт», Молодіжного центру розвитку «Міст», спілки батьків-опікунів дітей, які хворіють дитячим церебральним паралічем «Крила Ангела».

У ході засідання обговорили важливі питання стосовно регіонального освітнього реабілітаційного простору для дітей з обмеженими можливостями здоров’я, необхідності та концептуальних засад створення освітньо-реабілітаційного середовища для дітей з особливими освітніми потребами.

Експерт міжнародної технічної допомоги за програмою Корпусу Миру США, професор кафедри реабілітації та консультування Вісконсінського Університету – STOUT Дірі Кетлін Марі (США), психолог, волонтер університету святого Джерома у місті Ветерлоо – Кенні Хілдебранд (Канада), а також волонтер Кетрін Лі Рідінгер (США) презентували присутнім новітні методи та систему реабілітації дітей та молоді з обмеженими можливостями здоров’я у США. Наголошувалося на відмінності систем освіти для інвалідів у США та в Україні, а також потребі впевненого й прискореного руху інтернатних закладів Тернопільщини до інклюзії і перетворення їх у заклади нового типу. Присутнім також продемонстрували фрагменти корекційно-розвивальних занять: психологічного заняття «Сходження до Олімпу», заняття з використанням тренінгових технологій «Шлях до мрії» та індивідуальне логопетичне заняття «Формування вимови голосних у дитини з алалією».

Окрім того, організатори провели зустріч з вихованцями Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру «Перлини дитячої душі». Діти презентували цікаву концертну програму.

«Без подолання перепон на шляху до збереження людських прав, неможливо створити умови для самореалізації особистості, дотримання принципів рівних прав, свобод і можливостей кожного громадянина. Сьогодні можна констатувати, що держава максимально намагається створити необхідні умови для дітей з особливими потребами, а спільними зусиллями ми зробимо все для того, щоб ці діти в майбутньому могли здійснити вагомий внесок у розвитку держави» – звернувся до присутніх директор департаменту освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Любомир Крупа.

Тернопільська обласна державна адміністрація +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*