На Прикарпатті створять Центр реабілітації для невиліковно хворих дітей

1 22 5 images4454 2. дітей-інвалідів, реабілітації

  1 22 5 images4454 1Івано-Франківськ приймає науково-практичний семінар “Медико-соціальна реабілітація дітей з особливими потребами та паліативна допомога” та проводить круглий стіл з розвитку паліативної та хоспісної допомоги.

Це перший семінар з циклу, який проводиться під егідою МОЗ в 6 областях України, де планують розвивати медико-соціальну реабілітацію дітей-інвалідів та паліативну допомогу найменшим, повідомляє інтернет-видання «КУРС».

Стартували з Івано-Франківська, оскільки саме наша область має найкращі напрацювання у розвитку мережі допомоги невиліковно хворим людям на останньому етапі життя, відзначив голова правління ВГО “Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги” Василь Князевич.

В Івано-Франківську був створений перший в Україні хоспіс. В цей час, окрім стаціонару для дорослих, працюють 7 відділень з паліативної допомоги у районах, створені виїзні відділення та відділення в психіатричній лікарні №3, повідомила головний спеціаліст з паліативної допомоги в області Людмила Андріїшин. У Надвірнянському будинку дитини вже півтора року працює перше та також єдине в Україні паліативне відділення для важкохворих дітей.

“Нас тішить, що Міністерство охорони здоров’я звернулося до цієї теми на всеукраїнському рівні. І планує розвивати систему паліативної допомоги в Україні загалом, – сказала Людмила Андріїшин. – Сьогодні для нас важливо – бо є така потреба – створити обласний комплексний Центр реабілітації для невиліковно хворих дітей на 50 місць на базі Надвірнянського будинку дитини. Та передбачити фінансування медико-соціальної і паліативної допомоги дітям окремою обласною програмою до 2020 року. Ми виписали ці пропозиції і будемо подавати їх для внесення в резолюцію”.

В останні роки кількість дітей-інвалідів в Україні зростає. І буде зростати, повідомила завідувачка кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації НМАЦО ім. Шупика Раїса Мойсеєнко, оскільки такою є світова тенденція. Приблизно 2,2% дітей – це діти з особливими потребами. Наразі в Україні спеціалізованої медико-соціальної допомоги, в тому числі і паліативного догляду, потребує більше 150 тисяч дітей-інвалідів.

“Проблема в тому, що немає координації. Є вкрай тяжкі діти, для яких треба створити мережу паліативної допомоги. Вона в Україні відсутня. Для того, щоби її укласти, перш за все потрібно прописати це на законодавчому рівні. Слава богу, над цим вже працює робоча група”, – повідомила Раїса Мойсеєнко.

Медики визнають, що проблемою для розвитку паліативної допомоги в країні, окрім недостатнього фінансування медичної галузі, є рівень толерантності населення.

Паліативна допомога як крайній етап життя хворої людини мусить бути комплексною. Це покращення якості життя не тільки хворого, а і його сім’ї. Це лікування болю та інших фізичних симптомів, а також надання психологічної, соціальної та духовної підтримки пацієнту і його близьким. Якщо йдеться про допомогу дитині в таких ситуаціях, то додається потреба у навчанні, іграх, прогулянках – повноцінному спілкуванні і дозвіллі.

“Не може дитячий Центр бути таким, як у дорослих, – тихе місце в парку. Серед дитячих хвороб, які хронічно прогресують, 90% – не онкологічні. А третина і взагалі – неонатальні стани (у новонароджених – ред.), які потребують реанімації та інтенсивної терапії. Відтак дитячий центр має бути комплексним і оптимально влаштованим на базі багатопрофільної медичної клініки, – обгрунтовує рекомендації МОЗ Раїса Мойсеєнко. – Дитина завжди, до останніх хвилин життя, потребує ігор, освіти, арт-терапії. Все це має бути передбачено в структурі Центру”.

Рекомендації міністерства “заземлять” на місцях, і кожен регіон буде самостійно визначатися з тим, яким буде обласний дитячий паліативний чи реабілітаційний центр.

Щороку в Україні паліативної допомоги потребують від 8 до 16 тисяч дітей. На Прикарпатті понад 1100 дітей – інваліди з ураженням нервової системи, більше 100 – зі злоякісними пухлинами, які проліковані та стоять на обліку, 80 дітей із злоякісними захворюваннями крові (гемоонкологічними).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*