Тернопільських амазонок безкоштовно тренують у фітнес-клубі

1 01 3 thumb 161481 news m 2. мастектомії

  1 01 3 thumb 161481 news m 1

Амазонками нині називають жінок, які перенесли рак грудей та мастектомію – операцію з видалення молочної залози. Цим жінкам потрібні реабілітація та підтримка. Та, на жаль, у нашій країні вони не завжди мають такі можливості. Тому часто опиняються зі своєю проблемою наодинці.

Приміром, у Тернополі немає ані громадських організацій, які підтримували б таких жінок, ані клубів. Та розуміння і допомогу вони можуть знайти в фітнес-клубах – FitCurves, що на проспекті Бандери, вул. Острозького та Володимира Великого. Тут жінки після мастектомії мають можливість безкоштовно тренуватися, адже рух їм украй потрібен. Окрім того, після операції вони відчувають біль у руці, мають проблеми з її рухливістю. Також жінки можуть поспілкуватися, а це їм дуже необхідно. Таку практику клуб започаткував ще три роки тому. Його директор прийшла в обласний онкодиспансер, представила програму і запросила жінок на тренування. Нині фітнес-клуб співпрацює з медиками, які рекомендують тернополянкам тут займатися.

Займаються разом з іншими

Таку практику тернопільський клуб запозичив у своїх колег з Ужгорода, де також є клуби FitCurves. Ініціатором ідеї є власник клубів Катерина Дидяк.

– Я подивилася, як працюють вони, і ми вирішили запровадити це у нас, – розповідає директор фітнес-клубу Олена Мельник. – Це благородна справа, і я рада, що ми можемо допомогти жінкам. Три роки тому я зібрала першу групу. Згодом ми зрозуміли, що окремо займатися їм важко та сумно. І зробили по-іншому. Тепер прооперовані жінки займаються разом з іншими клієнтками. І ніхто навіть не підозрює, що вони – після мастектомії.

Пані Мельник додає, що спершу її нові клієнтки скептично поставилися до пропозиції тренуватися. Та коли почули, що це безкоштовно, були шоковані.

Все, що потрібно жінці після операції, аби безкоштовно займатися у цьому клубі, – дозвіл лікаря і довідка, про те, що вона перенесла оперативне втручання. Тренуються жінки поступово. Спершу розробляють руки, адже після операції їх важко підняти.

– Результати дуже хороші. Як реабілітація – це дуже хороша система, – каже Олена Мельник. – Ми звертаємо увагу, скільки часу минуло після операції, чи може жінка займатися на всіх тренажерах, чи якісь потрібно пропускати. Програму підбираємо індивідуально. У нас були випадки, коли через півроку після операції жінка починала займатися. Були жінки, які руку не могли підняти, а почали займатися — і все налагодилося. Ось нещодавно прийшла нова клієнтка, яка ледве піднімала руку. Вона займається разом зі всіма, і мало хто помічає, що в неї є якась проблема. Жінок після операції не відділяють в окрему групу, як на лікувальній фізкультурі у поліклініці. Це дуже важливо емоційно. Завдяки вправам виробляється ендорфін – гормон щастя. Наші клієнтки починають правильно харчуватися, п’ють багато води і добре почуваються.

Організовують зустрічі з медиками

У фітнес-клубі тепер займаються п’ятеро жінок, які перенести мастектомію. Їхня кількість постійно змінюється.

– Хтось бере перерву на літо, хтось переїжджає, – каже Олена Мельник. – Тому я перестала створювати окремі групи для таких клієнток.

Клуб FitCurves спеціально створений для жінок. Тут займаються жінки різного віку – від 12 років до 70+.

– Система унікальна тим, що тренажери складаються з гідравлічних циліндрів, які створюють ефект аквааеробіки, – каже директор клубу. – На них неможливо потягнути м’яз чи пошкодити сухожилля.

У клубі акцентують увагу на здоров’ї грудей. Для своїх клієнток тут організовують зустрічі з лікарями-мамологами, обстеження, лекції.

Життя після мастектомії триває

У фітнес-клубі ми зустріли тернополянку пані Наталію, яка у 2008 році перенесла операцію з видалення молочної залози. Ця струнка, життєрадісна жінка є прикладом успішної боротьби зі страшною недугою. Пані Наталя в чудовій спортивній формі і могла б працювати тренером, каже директор фітнес-клубу.

Сама Наталія каже, що проблем у жінок після мастектомії багато. Їм важко, вони потребують моральної підтримки, а в лікарні навіть немає посади психолога.

– Ходять лише свідки Єгови, які лише ускладнюють все, – каже вона. – Тому дуже багато інформації доводиться черпати в інших жінок.

Жінка додає, що забила тривогу, коли побачила кров’яні виділення з соска. До того її нічого не турбувало. На УЗД не виявили жодної пухлини. Тільки пункція виявила онкологічну недугу.

– Це був внутрішньопротоковий рак, тому операція була неминучою, – розповідає жінка. – Пам’ятаю той день – 24 квітня, коли мені встановили діагноз. Це був єдиний день, коли я була зажурена і схвильована. Після того я зрозуміла, що треба боротися і на операцію йшла, будучи абсолютно спокійною.

У фітнес-клуб пані Наталія потрапила випадково. Вона дуже задоволена результатами.

– Тут зміцнюєшся не лише фізично, а й морально. Тут можна поспілкуватися з іншими жінками, атмосфера чудова, – ділиться жінка. – Ми вдячні за те, що у цей кризовий для держави час для нас ці тренування є безкоштовними. Бо не кожна жінка, яка перенесла таку операцію, може працювати, а пенсії за інвалідністю дуже маленькі. Якщо я приходжу в клуб вранці, то заряджаюсь енергією на весь день. Якщо ввечері – то знімаю напругу дня.

У Тернополі немає центру реабілітації для жінок після мастектомії, немає клубу амазонок, їм тільки видають протез. А з такими пацієнтками мають працювати психологи.

– Треба порушувати цю проблему у нашому місті, щоб такі жінки мали підтримку, – каже співрозмовниця. – Адже негативні випадки всі знають, а про позитивні мовчать. А це хороший стимул для боротьби. Знаю, що багато жінок після операції дуже пригнічені. Є такі, які навіть соромляться оформляти інвалідність чи брати протез.

Пані Наталія закликає жінок обстежуватися, не боятися і не панікувати у разі виявлення онкологічного захворювання. Адже на ранніх стадіях недуга виліковна. Часто лікарі роблять органозбережні операції. Після них життя не менш прекрасне, і ним потрібно насолоджуватись, додає тернополянка.

ДОВІДКА

Проект «Здоров’я жінки», спрямований на профілактику раку грудей, організовує редакція «RIA плюс» і «20 хвилин» разом з обласним онкодиспансером та журналом «Амазонки».

Журнал “Амазонки” та сайт http://amazonky.com.ua – один із проектів Медіа Корпорації RIA, виходить щомісяця майже два роки. Видання присвячене здоров’ю грудей і раку молочних залоз.

Нагадаємо, що у рамках проекту ми також організовуємо своєрідний флеш-моб, під час якого закликаємо обстежитися у мамолога. Детальніше про цю акцію можна прочитати у №6 «RIA плюс».

Євгенія Цебрій

Новини Тернополя – 20 хвилин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*