Для якісного протезування бійців потрібно готувати спеціалістів в Україні, – фізіотерапевт (ВІДЕО)

__1 19 6 image 208 2. протезування

Відсутність необхідного виробництва – не головна проблема протезування в Україні. Адже у цій сфері недостатньо фахівців, які можуть підготувати травмованих людей та провести необхідну реабілітацію.

Про це під час прямого ефіру перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) розповів координатор проекту підтримки протезування в Україні, фізіотерапевт Андрій Півторан.

Фахівець зазначив, що до початку проекту підтримки протезування в Києві працювало тільки два приватні підприємства, які могли виготовити подібні високотехнологічні протези.

«Ми плануємо допомагати українським партнерам збільшувати кількість подібних протезних підприємств. Вже сьогодні таких виробництв у країні є чотири», – розповів терапевт.

Експерт зауважив, що у західних країнах реабілітацією людей з ампутацією нижніх та верхніх кінцівок займаються фізіотерапевти та ерготерапевти. Проте, на жаль, сьогодні такі професії навіть ще не внесені в Український державний реєстр професій.

«Українська система освіти реабілітологів дещо хаотична, фрагментарна й відрізняється залежно від регіону країни. Саме тому систему підготовки, практики й рівень володіння професійними навичками спеціалістів у реабілітації, зокрема і ампутантів, у країні потрібно вдосконалювати та поглиблювати», – наголосив Андрій Півторан.

Спеціалісти у галузі подібної реабілітації можуть не бути лікарями

«Уже зараз ми завершуємо розробку програми навчання саме фізіотерапевтів та ерготерапевтів, підготовка яких буде приблизно відповідати міжнародним вимогам», – заявив фізіотерапевт.

Експерт зауважив, що наразі держава виділяє досить великі кошти на протезування саме ветеранів АТО. Цих грошей достатньо для того, щоб забезпечити бійців якісними біомеханічними та біоелектричними протезами.

«Можна сказати, що завдяки такій програмі відпадає потреба протезування українців за кордоном. Воно є недоцільним з огляду на те, що кошти такого протезування надзвичайно високі, тому вони можуть перевищувати кошти вітчизняного протезування удвічі або ж і утричі. Тому якщо буде достатня кількість спеціалістів в Україні, які опанують сучасні методи, то не буде потреби відправляти бійців за кордон», – пояснив Андрій Півторан.


«ЗІК»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*