Жити повноцінним життям: у Львівському госпіталі відкрили кімнату ерготерапії та візкову майстерню для поранених бійців АТО

1 03 5 129b85d8130a4821b37ff5336f35ed511f1e59a8 2. ерготерапії, реабілітації

 1 03 5 129b85d8130a4821b37ff5336f35ed511f1e59a8 1

1 червня у Львові на базі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону за участі представників програм НАТО в Україні та керівництва Військово-медичного Департаменту МО України було відкрито першу в Україні ерго-терапевтичну кімнату із спеціалізованим реабілітаційним обладнанням та візкову майстерню для обслуговування і ремонту інвалідних візків, придбаних за кошти Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації.

Як повідомив начальник клініки нейрохірургії та неврології відділення відновного лікування госпіталю Ростислав Данилков, упродовж 2014-2016 років послуги відновного лікування у клініці отримало понад 500 осіб. Переважна більшість з них — учасники АТО.

Представник НАТО Рене Рой зазначив, що під опікою їхньої організації понад 30 трастових фондів. Однак фонд медичної реабілітації для українських бійців вони вважають одним з найважливіших своїх проектів у плані впливу на життя людей. Тому одним з отримувачів коштів фонду НАТО обрано військовий госпіталь у Львові, адже установа спеціалізується на лікуванні та реабілітації пацієнтів із важкими спинальними травмами.

Фізичний терапевт Юлія Амеліна разом із пацієнтами відділення із різними функціональними можливостями в кімнаті ерготерапії навчаються використовувати адаптовану кухню, здобувати навички того, як призвичаїтись до домашніх умов, діяти в повсякденному житті, використовуючи додаткові засоби і адаптовані способи виконання дій, здійснювати самообслуговування, вести активний незалежний спосіб життя. Отже, при різних ураженнях, ерготерапія допомагає людям у повноцінній життєдіяльності, тобто в усьому, чим вони займаються від першої хвилини, як прокидаються зранку, до того моменту, коли засинають.

У візковій майстерні військового госпіталю параолімпійський чемпіон із пауерліфтингу Павло Козак допомагатиме в налаштуванні візків під спинальних пацієнтів, учасників АТО, щоби вони могли в подальшому активно користуватись у повсякденному житті.

— Завдяки такій майстерні інвалідний візок можна підігнати під пацієнта від однієї до восьми годин. А тепер в госпіталі, це можна буде зробити простіше, адже поки виконується робота, пацієнт може відпочити у палаті, — розповів спортсмен Павло Козак.

Трастовий фонд, який здійснює допомогу пораненим українським бійцям засновано за підсумками Уельського саміту НАТО у 2014 році. Учасниками є 11 держав під керівництвом Болгарії, серед яких США, Нідерланди, Японія, Швеція, Литва, Угорщина, Туреччина. Практична фаза реалізації проекту з бюджетом 2, 25 мільйонів євро розрахована на 2 роки і розпочалась на початку 2016 року, після досягнення рівня наповнення Трастового фонду добровільними внесками. За цей період в рамках проекту вдалося вже реалізувати цілий пакет різних ініціатив.

Співпраця продовжується і вже є попередні домовленості щодо закупівлі ще двох комплектів реабілітаційного обладнання для Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. Це буде спеціалізоване обладнання для оснащення кімнати ерготерапії та додаткове відновне обладнання, яке є важливим у процесі реабілітації та відновлення після травм та поранень різного ступеня важкості.

Міністерство оборони України +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*