Лілія Ричкіна – за впровадження системи «Марії Монтессорі» – методики саморозвитку дитини

1 19 3 sorada.gov.ua-0816-141540-01 1 2. реабілітації

 1 19 3 sorada.gov.ua-0816-141540-01 1

Аби підвищити кваліфікацію педагогічних працівників та обмінятися досвідом за методикою «Марії Монтессорі» на базі комунальної установи обласної ради «Сумський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» з 18 липня до 14 серпня реалізовувався проект – Senior Experten Service – SES – фонд німецької економіки, який за допомогою залучених німецьких експертів має посприяти у становленні соціальної сфери. Старшим експертом щодо реалізації проекту стала спеціаліст фонду німецької економіки Урсула Чап. Днями було підбито перші підсумки.

Заступник голови Сумської обласної ради Лілія Ричкіна взяла участь у підсумковому засіданні «круглого столу».

Лілія В’ячеславівна зазначає, що проект не випадково було реалізовано саме в цьому центрі, адже цілеспрямованість, послідовність, системність і комплексний підхід розв’язання всіх поставлених завдань – визначальна риса діяльності установи.

Зараз тут курс комплексної реабілітації проходять понад 700 дітей з інвалідністю. Контингент вихованців неоднорідний: вони мають розлади спектру аутизму, хворобу Дауна, ДЦП, інтелектуальні патології, порушення функцій опорно-рухового апарату, гідро і мікроцефалію, практично у всіх спостерігаються супутні захворювання.

Лілія Ричкіна відзначає, що у пошуках сучасних педагогічних технологій працівники центру обрали саме методику Марії Монтессорі як одну з тих, що найбільш ефективно впливає на розкриття можливостей розумово відсталих дітей.

Основні ідеї цієї системи полягають у саморозвитку дитини, створенні спеціальної системи навчання і виховання як здорової дитини, так і дитини з обмеженими можливостями, допомозі дорослого дитині у “самовихованні” і духовному розвитку. Система дає можливість повністю виявити здібності розумово відсталої дитини, що є головним критерієм у навчанні і вихованні дітей з вадами інтелекту. Досягнення корекційо-розвивальної мети освіти дітей з порушенням інтелекту забезпечується засобами педагогічного процесу: змістом, методикою, організаційними формами, спеціально побудованими відповідно до предмета і мети корекційного впливу, використанням педагогічної спадщини Марії Монтессорі.

Позитивним є те, говорить Лілія Ричкіна, що у системі реабілітації дітей з певним ураженням нервової системи застосування методики Монтессорі має терапевтичне спрямування. Саме завдячуючи цій системі дитина сама прагне чогось досягти, а дорослий лише допомагає їй.

Лілія В’ячеславівна, детально ознайомившись з методикою Марії Монтессорі, вважає за необхідне рекомендувати її впровадження і в інших центрах соціальної реабілітації дітей-інвалідів області.

 1 19 3 sorada.gov.ua-0816-141517-02 2

Сумська обласна рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*