Українсько-литовська співпраця у сфері психосоціальної реабілітації

1 14 5 08.09.16р.-псих.-трен нг-027 1 2. реабілітації

 1 14 5 08.09.16р.-псих.-трен нг-027 1

Полтава. Про здобутки та перспективи цього проекту йшла мова під час науково-практичного семінару, участь в якому взяли представники Департаменту охорони здоров’я, керівники лікувально-профілактичних закладів області, лікарі-психологи та медичні працівники міст і районів.

В.о. директора Департаменту Юрій Курилко зазначив, що метою проекту є реформування психіатричної служби області, побудова служби, яка буде готова прийняти будь-які виклики суспільства, а не тільки наслідки АТО. Українсько-литовська співпраця у системі психосоціальної реабілітації учасників АТО розпочалася ще у березні 2015 року, адже прибалтійські колеги вже мають багаторічний досвід з психосоціальної реабілітації. Делегацією Республіки Литви було обговорено етапи реформування психіатричної допомоги області з урахуванням литовського досвіду та прийнято рішення про залучення медичних фахівців з Литви для навчання полтавських спеціалістів. На сьогоднішній день в області створено 5 кризових Центрів з надання психолого-психіатричної допомоги на зразок литовських (Обласна клінічна психлікарня ім. О.Ф.Мальцева, обласні психоневрологічний та наркологічний диспансери, Полтавський та Кременчуцький госпіталі для інвалідів війни). На їх базі працюють мультидисциплінарні бригади, у складі лікаря-психіатра, психолога, психотерапевта, соціального працівника і медсестри. За участю литовських колег у листопаді минулого року ці фахівці пройшли спеціальний тренінг.

Головний позаштатний психіатр Департаменту охорони здоров’я Віталій Закладний детально окреслив подальші шляхи реформування психіатричної допомоги Полтавщини та розповів про впровадження психосоціальної реабілітації в лікувально-профілактичних закладах області. Віталій Петрович відмітив, що на сьогоднішній день від 15 до 25% населення мають потребу у наданні психолого-психіатричної допомоги. Психічні захворювання, особливо депресія, займають провідне місце по інвалідизації населення. Психіатрична допомога як в Україні, так і на Полтавщині, буде надаватися на первинному рівні лікарями загальної практики-сімейної медицини. Вони проводитимуть профілактику, раннє виявлення, диспансеризацію і, в разі необхідності, направляти на консультацію до фахівців вторинного рівня.

Практичний психолог Полтавського обласного наркологічного диспансеру Дмитро Храмов відмітив, що завдяки досвіду литовських колег, ми хочемо впровадити сучасні технології, перевірені Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Це, перш за все, робота з кожним клієнтом, їх довгостроковий соціально-психологічний супровід та перенесення спектра послуг зі стаціонару на амбулаторну допомогу.

Про створення та організацію роботи Центру реабілітації та адаптації учасників бойових дій, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб розповів начальник Кременчуцького обласного госпіталю для інвалідів війни Микола Литвиненко. Він зазначив, що необхідність створення Центру важлива, адже лікувальний заклад надає лише короткострокову реабілітацію, а учасники антитерористичної операції потребують довготривалої адаптації. Тут ними опікується потужна команда фахівців – лікарі вузьких спеціальностей, психологи, психотерапевти, соцпрацівники та інші, які пройшли тренінгові навчання із залученням фахівців з Литовської Республіки. Бійцям надають медичну та психологічну допомогу. За словами Миколи Литвиненка, 14-ти денний курс реабілітації учасники АТО проходять безкоштовно.

 1 14 5 08.09.16р.-псих.-трен нг-023 2

Для підвищення фахового рівня лікарів-психологів та медичних працівників міст та районів області практичний психолог, керівник психологічної служби Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф.Мальцева Наталія Супруненко та практичний психолог обласного психоневрологічного диспансеру Оксана Карась провели останній у поточному році семінар-тренінг «Втрата: прийняття, проживання, відновлення». Останнім часом дуже багато розмов про втрати, переживання, про біль тих, хто втрачає, при цьому втрати болючі для всіх, для цілої країни. Але найстрашніша неповоротна втрата – це смерть близької людини. Як жити далі після втрати і для чого? Як пережити горе, як витримати біль втрати? На думку тренерів, основні ліки від горя – це саме горе. Тобто правильно прожити всі етапи, правильно пройти – запорука того, що в майбутньому кожен з нас знайде спокій і щастя.

Департамент охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*