Двобій з невидимим суперником

1 22 1 2015-09-09-06-17-45 2. інвалідів

1 22 1 2015-09-09-06-17-45 1
Поєдинок Сергія Васіна (на фото зліва) та Михайла Бедя завершився бойовою нічиєю

Змагання між спортсменами-інвалідами набувають все більшої популярності у світі, що є надзвичайно благородною справою. Адже обділені долею люди вкрай потребують співчуття і уваги і вдячні за будь-яку можливість відчути принади нормального людського життя.

Захід, який відбувся нещодавно в готельно-туристичному комплексі «Камелот» в с. Кам’яниця Ужгородського району, переслідував саме цю мету. На базі комплексу проведено чемпіонат України серед спортсменів з вадами зору. Закарпаття вперше приймало такий специфічний турнір, але завдяки зусиллям керівників обласного товариства «Інваспорт» — Андрія Чегіля та Зіновія Блюсовича – чудово впоралося з організаційними труднощами. А вони у змаганням серед інвалідів завжди чималі. Адже усі учасники турніру мають або дуже поганий зір, або взагалі тотально сліпі. Ця обставина вимагає від організаторів, суддів та супроводжуючих бути надзвичайно уважними, толерантними і компетентними, адже в подібних турнірах діють особливі правила, про які зрячі шахісти навіть гадки не мають. Необхідно, наприклад, допомогти сліпому шахісту сісти за стіл, інформувати його про витрачений час, вести запис його партії у цейтноті, допомогти оформити і здати головному судді бланк із записом ходів, які робляться на спеціальних так званих таблицях Брайля тощо. Та ще й слідкувати за виконанням правил гри. Адже інваліди, як правило, дуже болісно реагують не певні недоліки або неповагу до себе.

В турнірі грала практично уся еліта незрячих шахістів України – 28 чоловіків та 14 жінок. У складі учасників кілька майстрів ФІДЕ десятки сильних кмс, переможці командного чемпіонату світу серед інвалідів. Спортсмени змагалися у 9 турів швейцарської системи. Звання чемпіонів країни вибороли: серед чоловіків Сергій Григорчук з Херсона, а серед жінок – одеситка Марія Петько. Грали у турнірі і четверо закарпатців. Найкраще з них зіграв кмс Михайло Бедь – шосте місце. Мукачівець не зазнав жодної поразки, здобув дві перемоги, але усі інші сім поєдинків, в тому числі і з майбутнім чемпіоном, зіграв унічию.

На урочистому закритті чемпіонату Андрій Чегіль привітав учасників з завершенням турніру та нагородив переможців. Високий рівень змагання відмітив і Заслужений майстер спорту, неодноразовий чемпіон України серед незрячих спортсменів Сергій Васін з Києва. Тож, ймовірно, у наступні роки наші провідні незрячі шахісти знову гостюватимуть у нашому краї.

Аркадій Ворович

“Карпатський об’єктив”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*