Національна паралімпійська збірна команда з плавання – перша в Європі

Національна паралімпійська збірна команда з плавання – перша в Європі. змагання, паралімпійська збірна, плавання, спортсмен, чемпіонат європи, person, clothing, hat, human face, fashion accessory, man, people, crowd. A group of people standing in front of a crowd

Національна паралімпійська збірна команда з плавання – перша в Європі. змагання, паралімпійська збірна, плавання, спортсмен, чемпіонат європи

Національна паралімпійська збірна команда з плавання яскраво виступила на чемпіонаті Європи з плавання, що з 13 по 19 серпня проходив в м. Дублін, Ірландія. Нашій команді вдалось показати справжній український результат: 106 високих нагород, серед яких 33 золоті, 44 срібні та 29 бронзових медалей та перше місце (вже другий раз поспіль) в Європі!

У змаганнях взяли участь близько 500 спортсменів з 40 країн світу. Другою у медальному заліку стала команда Італії, яка виборола 72 медалі, з яких 28 золотих, 23 срібних та 21 бронзових. Третє місце посіла команда Великобританії – 55 нагород, 20 золотих, 18 срібних та 17 бронзових. 28 країн Європи вибороли медалі цього чемпіонату.

Від команди України виступило 48 спортсменів з 13 областей України: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Кіровоградська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Харківська, Херсонська та м.Київ. Це найбільше за всю історію участі в чемпіонатах Європи з паралімпійського плавання представництво українських спортсменів.

У складі команди – 33 чоловіки та 15 жінок:

  • спортсмени з ураженнями опорно-рухового апарату – 31 особа, з яких 14 пересуваються на візку;
  • спортсмени з порушеннями зору – 16 осіб, з яких 5 тотально незрячих;
  • та 1 спортсмен з порушення розумового і фізичного розвитку.

Команда досить молода: середній вік національної збірної команди України з плавання – менше 25 років. Найстарший спортсмен – харків’янин Головко Олександр – 46 років, наймолодшим спортсменам по 14 років (2003 року народження) – представник Харківського регіону, тотально незрячий спортсмен Сербін Михайло та спортсменка у візку з Миколаївської області Гонтарь Анна. (До речі, Гонтарь Анна виборола 1 золоту, 1 срібну та 2 бронзові медалі, Сербін Михайло виборов 3 місце на дистанції 400 м вільним стилем з результатом 5:17.86, а також у його здобутку ще два четвертих та два п’ятих місця.)

36 спортсменів з 48 повертаються в Україну з високими нагородами, 19 з них – зі званням чемпіонів Європи. У команді – 9 мультимедалістів з кількома золотими нагородами.

Найвдаліше від команди України виступила Єлизавета Мерешко (у цілому та серед жінок), вона виборола 5 золотих та 3 срібні нагороди (1 золота та 1 срібна медалі з яких – у естафеті), серед чоловіків найкращим став Денисенко Ярослав – у його доробку 5 золотих та 2 срібні нагороди (1 золота медаль з яких – у естафеті).

Мультимедалісти України:

  • Максим Крипак – 7 нагород, 4 золотих і 3 срібні
  • Смирнов Віктор – 7 нагород, з яких 3 золотих, 3 срібних та 1 бронзова
  • Дубров Денис – 7 нагород, 2 золотих, 4 срібних та 1 бронзова
  • Богодайко Євгеній – 6 нагород, 3 золотих та 3 срібних
  • Піддубна Марина – 5 нагород, з яких 2 золотих, 2 срібних та 1 бронзова
  • Семененко Ярослав – 4 нагороди, з яких 3 золотих та 1 срібна
  • Хруль Оксана – 3 нагороди, з яких 2 золоті та 1 бронзова нагороди.

Досить вдало виступили і дебютанти: 6 із 9-ти дебютантів повертаються в Україну з високими нагородами – Гонтарь Анна, Остапченко Денис, Трусов Андрій, Гаращенко Кирило, Сербін Михайло та Крайник Василь, котрим вдалось вибороти високі нагороди чемпіонату Європи.

Найкраще серед дебютантів виступили Крайник Василь, який виборов 1 золоту та 3 бронзові нагороди, представляючи (вперше) спортсменів з порушеннями розумового та фізичного розвитку, Гаращенко Кирило – 1 золота та 5 срібних медалей, Гонтарь Анна – 1 золота, 1 срібна та 2 бронзові нагороди, Трусов Андрій – 1 золота, 1 срібна та 1 бронзова нагороди. До речі, своєрідною цікавинкою цього чемпіонату Європи стало те, що уперше включено спортсменів з порушеннями розумового та фізичного розвитку (порушення інтелекту).

Цей чемпіонат Європи був досить щедрим на рекорди: усього представниками 40 країн було побито 22 рекорди світу та 31 – Європи. Серед них яскравою рекордною сторінкою стала Україна: 6 рекордів світу (2 з них – у естафетах) та 8 рекордів Європи.

Рекорди встановлювали:

  • Мерешко Єлизавета – 2 рекорди (1 рекорд Європи та 1 рекорд світу).
  • Піддубна Марина, тотально незряча, 2 рекорди (1 рекорд Європи та 1 рекорд світу);
  • Семененко Ярослав – 3 рекорди (1 рекорд світу та 2 рекорди Європи)
  • Крипак Максим – 1 рекорд Європи;
  • Дубров Денис – 2 рекорди (1 рекорд Європи та 1 рекорд світу)
  • естафета 4х50 м комплексне плавання та 4х100 м вільним стилем – 4 рекорди ( 2 рекорди світу та 2 рекорди Європи).

А також цей чемпіонат був щедрим і на 2 (!!!) українські подіуми: Федина Олексій (золото), Веракса Максим (срібло) та Чуфаров Данило (бронза) – 100 м брасом (клас S12), Ілля Яременко (золото), Олексій Денисенко (срібло), Максим Веракса (бронза) – 50 м вільним стилем клас S12.

Під час проведення чемпіонату Європи з плавання було проведено міжнародну медичну класифікацію 32 українським спортсменам (нова або перекласифікація). Решта спортсменів з інвалідністю пройшли міжнародну медичну класифікацію під час проведення міжнародних турнірів протягом цього року з самого його початку.

До речі, саме на цьому чемпіонаті було переглянуто класи спортсменів та відбулось об’єднання деяких класів (найважчого з менш важким, що не могло не відобразитись на результаті). Так, найважче серед українських спортсменів видалось Колю Антону – його найважчий клас було об’єднано, але попри все він зміг вибороти бронзову нагороду.

Хочеться зазначити, що цей чемпіонат мав велику кількість важких класів та високий конкурентний рівень, особливо у класі SD та високу насиченість класу S12. До речі, Україну в цьому класі представило 6 спортсменів, і тут не обійшлось без напруженої конкурентної боротьби і серед українських спортсменів: так, наприклад, в одному із запливів Денис Дубров виграв у Максима Крипака 0,5 сотих секунди (!).

А ще – вперше за всю історію участі в чемпіонаті Європи українські спортсмени відчули таку потужну підтримку української діаспори. Усі були приємно здивовані – адже ірландська українська діаспора підтримувала команду щодня – від прильоту до прощання з чемпіонатом Європи.

На фейсбук-сторінці Національного комітету спорту інвалідів України – https://www.facebook.com/NationalSportsCommitteeOfTheDisabledOfUkraine/ – вперше проходила пряма трансляція цього чемпіонату Європи, права на яку Комітетові делегував Міжнародний паралімпійський комітет (IPC).

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України

Національний комітет спорту інвалідів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*