Особливий спортсмен – особливі успіхи. Каратист, який не чує, звернувся до однолітків (ВІДЕО)

Особливий спортсмен – особливі успіхи. Каратист, який не чує, звернувся до однолітків (ВІДЕО). чернівці, карате, самореалізація, тренування, інвалідність, martial arts uniform, japanese martial arts, martial arts, karate, person, black belt, indoor, kung fu, combat sport, judo. A group of people standing in a room

Особливий спортсмен – особливі успіхи. Каратист, який не чує, звернувся до однолітків. чернівці, карате, самореалізація, тренування, інвалідністьГерої духу / Фото: Максим Козменко для ІА АСС

Герої духу. У чернівецькому клубі карате займаються з особливими дітьми, які успішно долають перешкоди, та досягають успіхів

В клубі Тай-Сен вже 7 років займаються з дітьми, які мають різні діагнози. Діти-аутисти чи діти із ДЦП роблять успіхи, в них покращується фізичний стан, коли вони відвідують тренування.

Спочатку вправи даються непросто, але з часом важка праця приносить перші успіхи.

– Це особливі дітки, дуже радий, що вони знаходять себе тут. Кожна дитина повинна відчувати себе неповторною, відчувати, що її люблять, що їй приділяють увагу, – розповідає тренер клубу Євген Мотовилін.

Секція для надзвичайних діток існує 6-7 років, існує тому що їй є місце, виникла потреба у людей, чому їм не допомогти? треба робити щось хороше… Ми працюємо і з дітками з аутизмом, ДЦП, вадами слуху. Чудові, хороші діти, члени нашого колективу. Ми раді, що вони з нами і ми з ними.

Карате для мене – це мистецтво, а не спорт. І тут ти вчишся філософії, етики, вихованню та дисципліні. Для когось головною ціллю є медаль на змаганнях, а для когось сам шлях до досконалості та перетворення себе в кращий бік. Це своєрідна боротьба зі своїми недоліками та слабкостями.

Спорт – це чудова складова для самореалізації, але для мене вона не є первинна. Хоча це не заважає досягати високих результатів! Сьогодні у нас займаються 10 дітей з інвалідністю. Звісно, у всіх є свої успіхи, і це дуже тішить! Можливо, це стається не так швидко, як би хотілось, але на все свій час. І сам процес приносить задоволення! – зазначає тренер.

14-річний Ілля має ДЦП. Карате хлопець займається з 8 років. Він мріє стати кухарем і далі продовжувати тренування. Тренується Ілля тричі на тиждень. Годинне тренування – це різні силові і рухові вправи, крім навчання мистецтву карате.

– Перший раз мені було складно, а зараз я себе почуваю вільно, я вже до цього звик. Я став краще ходити, стрибати і загалом здоров’я покращилось, – розповідає хлопець.

Особливий спортсмен – особливі успіхи. Каратист, який не чує, звернувся до однолітків. чернівці, карате, самореалізація, тренування, інвалідність

Завзяття не тренуваннях не позичати Іванові. Каратист не чує, але тренер освоїв мову жестів, щоб спілкуватись з Іваном, та й мама завжди поруч на тренуваннях.

– Не лише спорт їм допомагає. А передусім, їхня сім`я, близькі люди, які підтримують їх, що вони не здавалися, не залишалися сидіти вдома. Вони не говорять про ці проблеми, а приходять в зал і стають кращими, можуть спілкуватись з іншими дітьми. Нам би дуже хотілось, і всіх закликаю, щоб наш соціум підтримував таких дітей. Бо у Європі, Америці це нормальна, стандартна процедура, а в нас, на жаль, поки що не всі до цього так ставляться. Але, я думаю, це невдовзі зміниться, – каже тренер Євген Мотовилін.

Особливий спортсмен – особливі успіхи. Каратист, який не чує, звернувся до однолітків. чернівці, карате, самореалізація, тренування, інвалідність

Іван за допомогою журналістів ІА АСС захотів звернутись до дітей – таких, як він.

– Я їжджу на змагання до Румунії, Німеччини, Болгарії. Спорт – це круто і модно. Я хочу, щоб діти, як я, могли займатись карате! – каже Іван.

Загалом у Чернівецькій області є понад 4 тисячі дітей з інвалідністю, які мають порушення функцій опорно-рухового апарату, ураження нервової системи або розлади психіки. Окрім того, є діти, яким не встановлено інвалідність, проте двічі на рік вони потребують відновного лікування.

Особливий спортсмен – особливі успіхи. Каратист, який не чує, звернувся до однолітків. чернівці, карате, самореалізація, тренування, інвалідність

Колись реабілітацію та лікування ці пацієнти отримували лише в неврологічному відділенні Чернівецької обласної дитячої лікарні. У 2007 році в Чернівцях відкрили ОКМУ «Центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи».

Приміщення для закладу надав Буковинський державний медичний університет. Тут розмістилися поліклінічне, діагностичне, стаціонарне та реабілітаційне відділення, а також соціально-педагогічний блок, у якому працюють педагоги, психологи, логопеди, соціальні педагоги, вихователі, учителі-реабілітологи й асистенти.

Нині центр у рік може прийняти близько 1,5 тисяч дітей. Щоправда, реабілітації потребують понад 20 тисяч. Наразі існує ідея вийти за межі центру реабілітації і рухатися в напрямку створення клініки відновного лікування, зазначає Антон Казанський, директор Чернівецького обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи.

– Ми тісно співпрацюємо з кафедрою фізичної реабілітації Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Студенти регулярно приходять до нас на практику. Думаю, що декого з них візьмемо до себе на роботу.

Після цього колишня спеціальність «Лікар ЛФК» називатиметься «Лікар фізичної терапії», а медсестру перейменують в асистента лікаря фізичної терапії. Щоправда, наразі МОЗ не визначило, які саме українські виші здійснюватимуть цю перекваліфікацію. Поки очікуємо — часу не гаємо: наші лікарі та медсестри раз на місяць проводять тренінги на базі центру реабілітації, обмінюються досвідом і знаннями між собою. Окрім того, запрошуємо фахівців зі Львова, де, до речі, уже працюють саме фізичні терапевти, тож ми багато чого можемо в них навчитися, – каже А.Казанський.

ІА АСС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*