Юрій Байцар: «Повернулися з нагородами, подарунками та позитивними враженнями»

Юрій Байцар: «Повернулися з нагородами, подарунками та позитивними враженнями». юрій байцар, зимова спеціальна олімпіада, змагання, спортсмен, інвалід, person, outdoor, snow, clothing, human face, jacket, skiing, sport. A man holding a red umbrella

Юрій Байцар: «Повернулися з нагородами, подарунками та позитивними враженнями». юрій байцар, зимова спеціальна олімпіада, змагання, спортсмен, інвалід

Старший викладач кафедри зимових видів спорту Львівського державного університету фізичної культури Юрій Іванович Байцар з позитивним настроєм і приємними враженнями повернувся до Львова з Австрії, де його підопічні успішно змагалися у лижних гонках на Всесвітніх зимових Іграх спеціальної Олімпіади, у яких брали участь представники 105 країн.

– Для мене це вже четверта поспіль (2005 р. – Японія, 2009 р. – США, 2013 р. – Корея, 2017 р. – Австрія) зимова спеціальна Олімпіада, – бере слово Юрій Іванович Байцар. – Цього року честь України на Всесвітніх зимових Іграх спеціальної Олімпіади захищали 17 розумово неповносправних спортсменів: 11 хокеїстів, чотири – лижники, двоє – гірськолижників. Приємно мені відзначити, що саме представники лижних перегонів завоювали найбільше медалей – п’ять (дві золоті, дві срібні та одна бронзова).

Варто зазначити, що з чотирьох лижників троє – представники Львівщини. Це – Роман Солтис, для якого це вже шоста Олімпіада. На усіх попередніх він завойовував медалі, а тут – не вдалося, посів п’яте і шосте місця. Натомість дебютант Ігор львів’янин Юрій Лінниця виборов золоту і срібну нагороди на дистанціях 1000 і 500 метрів. Бронзову медаль на дистанції 1000 метрів завоювала Оксана Угрин, котра також брала участь на попередніх Іграх в США та Кореї.

Щодо підготовки до Ігор, то тренувалися у Львова й незадовго до виїзду в Австрію провели тижневий збір у Карпатах. Справа в тім, що Спеціальна Олімпіада в Україні – це громадська організація, яка функціонує виключно за кошти спонсорів і меценатів. Зокрема, поїздка на цьогорічні Ігри в Австрію стала можливою завдяки фінансовій допомозі корпорації «Майкрософт». Робота тренера не оплачується, усе – на громадських засадах. Але позитивних вражень стільки, що завжди хочеться їхати і супроводжувати спортсменів. Організатори красиво проводять відкриття й закриття Ігор, а за три дні до початку змагань – проводять екскурсії й концерти для делегацій усіх країн. Красиві й самі медалі, за які ведуть боротьбу спортсмени. Хоча без нагород чи подарунків ніхто додому не повертається. Згідно з регламентом змагань для усіх учасників тут спочатку проводяться кваліфікаційні змагання, за результатами яких спортсменів розділяють на дивізіони по вісім осіб у кожному, які згодом змагаються між собою у фіналі. Якщо у фіналі ти показав кращий результат (на 15-ть відсотків), ніж у кваліфікації, тебе дискваліфіковують (арбітри визначають, що ти схитрив, аби потрапити у слабший дивізіон). Таких моментів чимало на кожних Іграх, хоча після фінішу нагороджують усіх. Також під час Ігор для спортсменів влаштовують медогляди на сучасному обладнанні, після проходження якого їм вручають подарунки (кросівки, окуляри, тощо). Одним словом, усі повернулися до Львова з позитивними враженнями, – підсумував Юрій Іванович Байцар.

Інформаційна довідка

Спеціальна Олімпіада є міжнародною благодійною організацією, що займається організацією тренувань та змагань з 29-ти видів спорту для дітей та дорослих з відхиленнями у розумовому розвитку, а також є організатором Спеціальних Олімпіад, які проводяться раз на 4 роки. Спеціальна Олімпіада як організація була заснована 1968 року сестрою президента США Джона Кенніді Юніс Кеннеді Шрайвер і тепер опікується понад 4-ма мільйонами неповносправних спортсменів у 170-ти країнах світу. Рух Спеціальної Олімпіади спрямований на створення світу, який приймає та поважає кожну людину, незалежно від її особливостей – світ інклюзії та взаємної поваги. Всеукраїнська громадська неприбуткова організація інвалідів Спеціальна Олімпіада України об’єднує 19 тисяч спортсменів з 21 регіону країни.

Львівський державний університет фізичної культури

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*