Юрій Духно в п’ятірці кращих з гри у бочча на міжнародному турнірі (ВІДЕО)

Юрій Духно в п’ятірці кращих з гри у бочча на міжнародному турнірі (ВІДЕО). юрій духно, бочча

Полтавець увійшов до п’ятірки кращих спортсменів на турнірі з бочча. Змагання відбувалися у Польщі. Туди з’їхалися люди з обмеженими можливостями з шістнадцяти країн світу. Про враження полтавця та чого йому не вистачає, аби завойовувати перші місця, дізнавалася наша знімальна група.

У міжнародному турнірі «Польська бочка-2016» взяли участь четверо українців. Вони посіли четверте загальнокомандне місце. Полтавець Юрій Духно в особистому заліку став п’ятим. Для нього це були перші змагання міжнародного рівня. Зіграти у бочча Юрій спробував шість років тому у залі обласного центру «Спорт для всіх». І відчув, що саме у цьому спорті зможе досягти високих результатів.

Юрій Духно, кандидат у збірну України з гри в бочча: Я пробував себе у плаванні, пробував у більярді, в тенісі. Так, виходе у мене грати в ці ігри, але там немає в мене такого показника, який би міг мене вивести на міжнародний рівень.

Тоді набір для гри подарували спонсори. Він хоч і вартісний (коштував чотириста доларів), але м’ячі суттєво відрізняються від тих, якими грають на професійних турнірах. У цьому Юрій переконався, поїхавши на перше змагання у Євпаторію 2012-го року.

Юрій Духно, кандидат у збірну України з гри в бочча: На якійсь такій ініціативі все починалося. Потім нам подарували, точніше не нам, а «Спорту для всіх», набор м’ячів таких жахливих, шо я досі їх не бачив. А ми думали, що це добрі дуже м’ячі, бо вони шкіряні.

На турнір у Польщу як Юрія, так і інших членів команди збирали за кошти небайдужих громадян.

Ірина Твердохліб, начальник відділу по роботі з інвалідами Полтавського центру «Спорт для всіх»: Саме з Полтави були за кошти спонсорів полтавських. А вся команда оформлювалися. Навіть був одкритий рахунок і перераховували з різних країн. Навіть з Росії перераховували на нашу команду кошти.

Результати у Польщі продемонстрували, що українські гравці в бочча мають потенціал, говорить начальник регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». Для кращих показників, а отже посилених тренувань, потрібен інвентар і пристосоване приміщення.

Олександр Верещака, начальник регіонального центру «Інваспорт»: У нас не тільки бочча страдає у цьому плані. У нас усі види спорту займаються на орендованих площадках. Майже всі вони не пристосовані для занять інвалідами. Тому ці питання вони дуже нагальні.

До слова, спочатку грати у бочча навчали дітей з церебральним паралічем. Пізніше до неї почали залучати людей і з іншим захворюваннями. Зокрема, з серйозними ураженнями опорно-рухового апарату. Юрій Духно має травму шийного відділу хребта. Мріє, ввійти до складу Збірної України з бочча та виступити на Паралімпіаді. Ірина Соляник. Богдан Казирід. ПТН.

Автор сюжету: Ірина Соляник

Телеканал «Лтава»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*