Незвичайні лікарі з бухти Козачої

1 22 08 delf-2 1 2. вадим гуцан, дельфінотерапія

Результати роботи науково-технічної діяльності Науково-дослідного центру Збройних Сил України “Державний океанаріум”, де начальником підполковник Олег Герасименко, знаходять своє належне впровадження у практиці, що, у свою чергу, сприяє успішній реалізації науковими співробітниками цілого спектра досліджень.

Як розповів начальник науково-дослідного управління гідробіоніки і службового використання морських тварин капітан 1 рангу Олександр Теліга, одним з напрямків діяльності ввіреного йому підрозділу є дельфінотерапія.

  1 22 08 delf-2 1

Капітан 1 рангу Олександр Теліга, розповідаючи про дельфінотерапію як альтернативний, нетрадиційний метод психотерапії, підкреслив, що після розпаду Радянського Союзу відпала потреба саме військового використання цих дельфінів, тому морських красенів перепрофілювали з “бойовиків” на “лікарів”.

— Найбільш популярним методом лікування цілої низки складних захворювань, розладів центральної нервової системи, є плавання з дельфінами, або дельфінотерапія, — зауважив старший науковий співробітник Науково-дослідного центру ЗС України “Державний океанаріум” Вадим Гуцан. — Дельфін, як і людина, має чотирикамерне серце, аналогічний склад крові, подібні легені. Ці подібності пояснюють таке трепетне ставлення до людини з боку цієї дивної тварини. Метод дельфінотерапії, що передбачає повний контакт з твариною, є особливо ефективним при лікуванні розладів нервової системи, порушень роботи опорно-рухового апарата, ускладнень на грунті посттравматичного стресового стану, синдрому Дауна та дитячого аутизму, вегето-судинної дистонії, ДЦП та багатьох інших паталогій. Діти з порушенням органів слуху завдяки ультразвуковим хвилям, що видаються дельфіном, можуть чути їх і радіти такому способу спілкування.

  1 22 08 delf-4 2

— Раніше ми могли допомагати нашим пацієнтам лише влітку, але зараз ми можемо проводити реабілітаційні сеанси з дельфінами протягом цілого року, оскільки після капітального ремонту наш басейн став, мабуть, одним з кращих у Європі серед басейнів з природною морською водою, — продовжує бесіду Вадим Гуцан. — У басейні вода проходить декілька ступенів очистки та фільтрації і підігрівається до двадцяти п’яти градусів, що є найбільш комфортним для проведення сеансів дельфінотерапії. Лікувальні заходи дельфінотерапії є дуже складними і ще до кінця не вивчені, ми грунтуємося на природній спроможності морських ссавців до ехолокації, що дозволяє тваринам “прощупувати” кожного пацієнта, який знаходиться у воді, своїм ультразвуковим сонаром і запускати у людини механізми, що приводять до нормалізації фізіологічного стану.

У результаті безпосереднього контакту людини з дельфіном відбувається взаємний обмін енергетичними полями, які підвищують активність роботи центральних систем організму. Відбувається процес психологічної корекції і психоемоційної мотивації.

За словами Вадима Гуцана, спілкування з дельфіном дозволяє прийти до принципово нового ставлення до себе, до оточуючих людей, до природи, до світу взагалі, витягти людину з полону самоізоляції, стимулювати розвиток інтересу до зовнішнього світу, що стає передумовою до встановлення, відновлення, коректування, оптимізації соціальних відносин, активізувати роботу мозкових структур і всього організму в цілому, виступаючи як сенсорний стимулятор, стимулювати вербальну експресію, сприяючи мовному й сенсомоторному розвитку аутичних дітей і дітей зі зниженим інтелектом, стимулювати процес розвитку особистості, заповнювати дефіцит позитивних емоцій і забезпечувати підтримку дітям і дорослим, які переживають самотність або стан дезадаптації, та багато інших, не менш важливих, аспектів.

Як відмітив Вадим Гуцан, реабілітаційний курс включає в себе консультацію з лікарем, діагностичне обстеження, індивідуальну роботу психологів, проходження 10 сеансів спілкування пацієнтів з дельфінами, супутню фітотерапію та видачу документів про проходження курсу.

— Взагалі, дельфінотерапія в Центрі почала втілюватися у життя з 1993 року. Також ми вже 9 років проводимо подібні сеанси на лікувально-діагностичній базі санаторію “Крим”, що в Партеніті. Загалом реабілітаційний курс пройшли близько 9 тисяч людей, — додав Вадим Гуцан.

Віталій Панчишин

“Флот України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*