Мистецтво, створене тишею

1 21 1650 2. райдуга, утог, глухих, театр міміки і жестів

  1 21 1650 3Сьогодні існує чимало професійних театрів пантоміми, де актори передають зміст вистави лише за допомогою міміки й пластики тіла. Київський театр міміки і жестів «Райдуга» – один з трьох перших таких колективів у світі та єдиний в Україні, створений глухими акторами, аби нести живе мистецтво тим, хто не чує звуків, та доводити усім іншим безмежність діапазону вираження людських почуттів.

Від корифеїв – до студентів

Театр «Райдуга» існує вже 44 роки. Його створено 1968 року як Республіканський театр міміки і жестів Українського товариства глухих, а з 1997-го він став підрозділом Культурного центру УТОГ. Тут, на вулиці Курській, 6, у Солом’янському районі столиці актори, що повністю або частково позбавлені слуху, репетирують, займаються хореографією, акробатикою, тут же у невеликому затишному театрально-сценічному комплексі дають вистави.

– Упродовж п’ятнадцяти років театр працює в наших стінах, продовжуючи свої традиції і примножуючи їх новим репертуаром, – розповідає директор Культурного центру УТОГ і водночас режисер-постановник «Райдуги» Володимир Михайлович Гончаренко. – За останні роки колектив значно омолодився, і ми не зупиняємося у пошуку талановитої молоді – це допомагає зберегти театр, адже від часу його створення змінилося вже чотири покоління акторів. Семеро наших артистів сьогодні є ветеранами сцени, з них двоє перебувають у складі трупи, решта вже пенсійного віку, але ми їх не «списали», а також запрошуємо до співпраці.

Класика, ексцентрика і жанрова пластика

«Райдуга» – театр професійний, для його артистів робота є щоденною виснажливою працею. Та й потрапити сюди непросто: акторів підбирають за результатами щорічних кастингів серед випускників спеціалізованих шкіл, рекомендуючи талановиту молодь до вступу в Київську муніципальну академію естрадного та циркового мистецтва.

Саме цей навчальний заклад є основною кузнею кадрів театру глухих акторів, де вони глибоко та серйозно вивчають мистецтво пантоміми, клоунади, хореографії тощо.

– Наш театр жанрово особливий – це театр міміки і жестів, у ньому всі вистави пластичні та водночас музичні, тому що пластика без музики сприймається не так яскраво, – розповідає про репертуар «Райдуги» Володимир Гончаренко. – У нас є кілька великих концертних програм, одначе ми перебуваємо у постійному творчому пошуку виразності пластичних форм, не зупиняємося на досягнутому. Нині у театрі експлуатується пластика, хореографія, жестова пісня, пантоміма, клоунада, драматичне мистецтво – це шість жанрів, якими володіє кожен актор на професійному рівні.

У репертуарі «Райдуги» э пантоміми, музично-драматичні вистави, мюзикли, феєрії, ексцентричні драми, ілюзіон-пластичні вистави. Думаю, не кожен театр з числа академічних може об’єднати такі жанри у своєму репертуарі.

Танці під лічбу і постановка жестів

Театр «Райдуга» не дає вистави щотижня, адже у трупі лише 19 акторів, до того ж колектив запрошують виступати і за кордоном. Нещодавно актори повернулися з Санкт-Петербурга, де показували свою фольклорну програму на міжнародному фестивалі з нагоди Дня інвалідів. Виступили з неабияким успіхом – російська публіка зустрічала їх гопак бурхливими оваціями, а господарі заходу були приємно вражені подарунком – справжнім українським короваєм.

Ми зустрілися з творчим колективом театру на першій репетиції після двотижневої перерви. Актори вдягнені буденно, а замість декорацій на сцені стільці, одначе на прем’єрі обіцяють вразити глядачів вигадливими костюмами та казковою атмосферою. Вистава розрахована як на людей, що не чують, так і на всіх інших глядачів, тому жестову мову акторів супроводжує голос диктора та фонограма пісень. Для артистів звичайних театрів дуже важлива правильно поставлена вимова. У акторів театру глухих мають бути сценічно поставлені жести – над цим працює досвідчений фахівець, який допомагає перетворити звичайні жести на красиві й театральні. А вправно рухатися під музику, якої актори не чують, вони вчаться за допомогою жестової лічби хореографа, і зрештою досягають такої гармонії у танці, що й складно уявити, як мелодія і пластика тіла існують у цей час окремо. Хоча, можливо, акторам акомпанує музика їх душі…

У єднанні двох світів

Вистава «Рейс 13-13» за мотивами п’єси Сергія Михалкова «Трусохвостик», яку театр «Райдуга» зовсім скоро представить глядачам, буде цікавою як дітям, так і дорослим. Саме вони зможуть побачити у ній те, що не побачить малеча, – режисер пропонує власне ексцентричне прочитання дитячої класики.

Головну роль виконує 22-річний актор театру Олександр Фомічов, який попри свій молодий вік уже встиг знятися у кількох фільмах, а його дебютна режисерська робота «Шанс» стала першою стрічкою, знятою людиною з обмеженим слухом, – у ній грають глухі актори для глухих глядачів. Картина вже отримала 17 нагород на різноманітних всеукраїнських та міжнародних кінофестивалях. А цього року Олександр став першим студентом з обмеженим слухом, якого прийняли до Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого.

– Щоправда, мене погодилися взяти за умови, якщо вдягну два слухових апарати, і при вступі я вперше в житті одягав два апарати, хоча мені й одного вистачає, – розповідає Олександр. – Мовляв, як же ви будете режисером, вам же потрібно спілкуватися з акторами… Але в історії Українського товариства глухих я став першим, хто зумів вступити до цього навчального закладу. Пам’ятаю, як спочатку в це мало хто вірив, а потім усі раділи. Розумію, що з мене беруть приклад, тому не маю права розслаблятися. До того ж зажди прагну ускладнення завдань. Що просто – то нецікаве.

Якщо буду замикатися у вузькому середовищі людей, то й сам буду замкнений, малорозвинений і не зможу гідно жити. Унікальність полягає в тому, що ти спілкуєшся з різними людьми, з різних світів, з різними проблемами. До речі, я нещодавно затвердив сценарій нового фільму про диво кохання двох світів і Українське товариство глухих уже виділило на нього грант. Там буде хлопець, що чує, дівчина, що не чує, і… свій фінал. Але найближчим часом у нас прем’єра «Рейсу 13-13», тож запрошуємо усіх бажаючих. Приходьте, не пошкодуєте!

Прем’єра ексцентричної драми «Рейс 13-13» (за мотивами п’єси С. Михалкова «Трусохвостик») відбудеться 25 грудня о 18:00 у приміщенні Культурного центру УТОГ за адресою: вул. Курська, 6. Подивитися виставу також можна 28 грудня та 3 січня. Вартість квитка – 25 грн.

Дарина Чугаєвська

Вечірній Київ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*