«На особливих дітей не можна закривати очі»

1 15 14113 2. нард

  1 15 14113 1

Цього місяця в Жовтих Водах почне працювати студія для молоді з особливими освітніми потребами. Проект «НАРД», що покликаний розвивати підлітків з розумовими вадами, реалізується завдяки фінансовій підтримці Представництва Європейського союзу в Україні

Студія надії

«НАРД» – це така собі абревіатура «трьох китів» – Навчання, Активного Розвитку, Дозвілля – на яких побудована робота з особливими дітьми.

Ідея створення однойменної студії належить директору спеціалізованої загальноосвітньої школи для дітей з вадами розумового розвитку Жовтих Вод, на базі якої реалізується проект, – Наталії Лукашовій. З раннього віку її вихованці – а це діти з аутизмом, шизофренією, синдромом Дауна та олігофренією (тяжкою розумовою відсталістю) – фактично позбавлені можливості повноцінно розвиватися, навчатися, активно і цікаво проводити дозвілля. І що найстрашніше – після закінчення школи вони йдуть у нікуди.

«Нашу спеціальну школу відвідують близько 70 осіб, – розповідає Наталія Юріївна. – З них майже 40% – діти-інваліди дитинства. А це значить, що після її закінчення вони не можуть навіть стати на облік у Центрі зайнятості, не говорячи вже про працевлаштування чи продовження освіти». Саме тому Наталія Лукашова разом з однодумцями, Лідією Ярославцевою та Людмилою Шокотько, із завзяттям взялися організовувати цікаве і розвиваюче дозвілля для тих, хто вже закінчив школу. Наталія Юріївна як керівник проекту підготувала спеціальні тренінги для педагогів, Лідія Іванівна розробила навчальну програму, а Людмила Григорівна втілює її в життя.

За словами Наталії Лукашової, в Україні студії, подібної до «НАРДу», немає. Жовтоводським педагогам довелося переймати досвід колег зі Швеції та Польщі. «Ми були вкрай здивовані, що цією темою до нас ніхто особливо не опікувався. І це неправильно, адже нині спостерігається стала тенденція до збільшення кількості дітей-інвалідів дитинства. І з ними треба займатись, а не відгороджуватися від них. На таких дітей не можна закривати очі», – переконана Наталія Лукашова.

Здійснити накреслене жінкам допомагає благодійна організація «Український фонд «Благополуччя дітей» за фінансування Європейського союзу. Для «НАРДу» ЄС виділив 48,6 тис. грн. Кошти витратили на ремонт приміщення, купівлю меблів та спеціальної техніки.

На голому ентузіазмі

Людмила Шокотько, яка безпосередньо працює з молоддю в гуртках, захоплено розповідає, як вони вчаться рахувати, писати, розрізняти букви і звуки. Всім вихованцям – більше 20 років, але вони, як і в школі, ведуть щоденники, записують домашнє завдання, а потім з гордістю показують, як його виконали.

«В основному ми займаємося декоративним мистецтвом, зокрема, малюємо на наждачному папері, ліпимо різні фігури й композиції з солоного тіста, робимо аплікації з картону, пластиліну та сірників. А ще вихованцям дуже подобається квілінг – такі собі «кучері» з паперу. Це ж надзвичайно тонка та складна робота, яка потребує посидючості, уваги і скрупульозності», – нахвалює своїх вихованців Людмила Григорівна.

Безмірно радіють появі студії й батьки. Лариса Симагіна, яка водить до гуртків свого внука, не перестає дякувати вчителям. «Ці люди на голому ентузіазмі роблять велику справу. Той, хто не зіткнувся з цією бідою, мене не зрозуміє, – говорить жінка. – Нашому Ігореві 19 років, але в розумовому плані йому не більше чотирьох. Він так чекає дня, коли ми йдемо на гурток! Це справжній вихід у світ». За її словами, завдяки студії хлопець не замикається в собі, він знає, що, окрім чотирьох стін у квартирі, є ще й світ навколо.

Коментар

Тетяна Авельцева, координатор Проекту «Посилення ролі громадськості у вирішенні місцевих соціальних питань» у Дніпропетровській області:

– ЄС підтримує передусім ті проекти, які спрямовані на вирішення проблем найбільш незахищених верств населення. Хоч у Жовтих Водах є школа для дітей з особливими потребами, але після її закінчення вони все одно лишалися поза суспільством. Проект «НАРД» дозволить їм спілкуватися, розвиватися і пізнавати світ. І плюс до всього – це ще й підтримка для батьків.

Вікторія Браславець

Вісті Придніпров’я

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*