Сімейний затишок — кожній дитині

1 05 4 deti04 2. дітей-інвалідів

Історія нас навчає, що успішними завжди ставали лише ті країни, які дбали про всіх без винятку своїх громадян. А особливо — про тих, хто потребує турботи найбільше. Немає в світі іншої такої категорії громадян, як діти-інваліди, позбавлені повноцінного дитинства через проблеми зі здоров’ям. А отже, саме на них має бути спрямована першочергова увага держави.

Українська влада, попри значні економічні труднощі, притаманні сучасній світовій економіці, не забуває про своїх маленьких громадян і готує для них низку нововведень, які значно покращать їхнє становище. А водночас і значно спростить життя їхнім батькам та опікунам.

Адже ні для кого не секрет, що через тяжке матеріальне становище батьки дітей-інвалідів не можуть звільнитися з роботи і доглядати за ними, тому часто-густо змушені віддавати дітей в інтернат. Тож незабаром для таких родин буде створено кращі умови.

Мова йде про пакет цільових соціальних ініціатив Президента під загальною назвою “Діти — майбутнє України”, реалізація якого розпочинається зараз і триватиме протягом нинішнього року та наступного 2014.

Першим кроком на цьому гідному шляху стане забезпечення дітей-інвалідів умовами для виховання в сім’ї. Зокрема, протягом 2013-2014 років буде створено мережу центрів денного перебування для дітей-інвалідів (відділень при реабілітаційних центрах).

Можливість залишити на кілька годин протягом доби дитину-інваліда в спеціалізованій установі створить умови для сімейного виховання дітей-інвалідів, отримання позитивної динаміки з реабілітаційних заходів.

Крім того, планується розширення мережі центрів матері та дитини.

На сьогодні близько 700 дітей щороку залишають у пологовому будинку. Для забезпечення соціального супроводу жінок, які мають ризики відмовитися від дитини в пологовому відділенні, необхідно розширити в 2013-2014 роках мережу центрів матері та дитини. У таких закладах мати з дитиною будуть забезпечені тимчасовим житлом і соціальним супроводом. І вирішення цих питань також передбачено соціальним пакетом Президента.

Не обминули в державній Програмі увагою і такі питання, як раннє виявлення і своєчасна медико-соціальна реабілітація для дітей з вродженими вадами або із затримкою розвитку. Для них передбачено створення у всіх регіонах патронажної служби при дитячих поліклініках, соціально-реабілітаційних центрах або Будинках дитини. Це забезпечить своєчасний медичний і психологічний супровід матері з дитиною. Допомога буде надаватися дитині з моменту її народження, що сприятиме зменшенню інвалідизації дітей, стан яких потребує ранньої корекції та наступної реабілітації.

Окрім того, планується створення всеукраїнської “гарячої телефонної лінії” з питань захисту сімей з дітьми. Це забезпечить можливість оперативного реагування на порушення прав дітей, випадки загроз їхньому життю і здоров’ю. Крім того, діти зможуть вчасно отримати невідкладну психологічну допомогу і поради фахівців.

Звичайно, усього цього замало, щоб вирішити всі існуючі проблеми. Але ж із чогось треба таки почати. І наша держава готова зробити цей нехай і відносно маленький, але дуже важливий крок. Забезпечити принаймні сімейний затишок кожній дитині, яка так його потребує. Адже з цих дітей згодом виростуть лікарі та науковці, вчені та інженери, політики і державні діячі, які у свій час так само дбатимуть про співвітчизників. Ось так, від покоління до покоління, потрібно передавати естафету державної турботи. І тоді наші нащадки напевне пишатимуться тим, що вони громадяни Української Держави. Держави, яка дбає про всіх своїх громадян.

Ірина Рокитянська

«Рівне Вечірнє»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*