Як живуть на Луганщині люди з інвалідністю? (ВІДЕО)

1 06 6 5646E7E3-9C96-4921-9D7E-DEC67E619372 cx18 cy8 cw68 mw1024 s n r1 2. реабілітації, інвалідністю

У Станиці Луганській реабілітологи їздять додому до дітей з інвалідністю, бо в лікарні немає вікон

  1 06 6 5646E7E3-9C96-4921-9D7E-DEC67E619372 cx18 cy8 cw68 mw1024 s n r1 1
Фото ілюстраційне

Луганські обласні центри реабілітації для людей з інвалідністю – і дитячий і дорослий – залишилися на підконтрольній сепаратистам території, кажуть представники військово-цивільної адміністрації. Водночас, за їхньою інформацією, ті заклади, що діють нині у контрольованих Україною містах, працюють і готові приймати також і переселенців.

Нову одноповерхову будівлю для центру виділили неподалік і планують відремонтувати за проектом ООН і уряду Японії з відновлення соціальних послуг на Донбасі.

Обласні центри реабілітації для людей з інвалідністю – і дорослих, і дітей – залишилися у підконтрольному сепаратистам Луганську, зауважує очільниця департаменту соціального захисту Луганської адміністрації Елеонора Поліщук. Що ж до інтернатних закладів, то з двадцяти на підконтрольних сепаратистам територіях залишилась приблизно половина, говорить вона.

«Люди у нас в інтернатних закладах мешкали, вивезти їх нам ніхто не дозволяв. Відповідно, це було просто неможливо зробити. Вони і далі виконують свої функції і зобов’язання перед людьми, які перебувають сьогодні в інтернатних закладах», – пояснює чиновниця.

Від уряду України «ЛНР» і «ДНР» гуманітарної допомоги не приймають – Філіпішина

За словами представника омбудсмена Аксани Філіпішиної, у Луганській області на підконтрольних сепаратистам територіях залишаються два інтернати, де, зокрема, перебувають діти з інвалідністю – у Краснодоні і Ровеньках. За даними уповноваженого, там наразі живе більше трьохсот осіб, їм намагаються передавати гуманітарну допомогу. Про кількість людей, які відвідують центри реабілітації дітей-інвалідів на цих територіях офіційної інформації немає, додає Філіпішина.

«Ситуація є досить складною, – наголошує вона. – Передача будь-якої допомоги здійснюється через волонтерські організації та міжнародні ООНівські структури. Від уряду України, ми знаємо, представники так званих «ДНР» і «ЛНР» ніякої допомоги не приймають. Люди не отримують заробітної плати. Ті керівники закладів, з якими ми спілкуємось, за період з першого червня минулого року по сьогоднішній день всього двічі отримували заробітну плату. Не в повному обсязі».

За даними, які Українська гельсінська спілка з прав людини наводить у своєму звіті за минулий рік, у Луганській області зареєстровано понад сто дві тисячі людей з інвалідністю, у Донецькій області ще більше – понад двісті тридцять тисяч. Завдяки діяльності волонтерів та активістів громадських організацій, йдеться у звіті, із зони АТО вивезли дев’яносто три тисячі людей з інвалідністю.

Анастасія Москвичова

«Copyright © 2015 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*