У рівненській обласній бібліотеці люди з порушеннями зору навчаються та відпочивають

1 01 2 777 1. особливими потребами, порушенням зору, інвалідністю, інвалідів

Обслуговування людей з особливими потребами у Рівненській обласній науковій бібліотеці здійснюється за такими основними напрямами: навчання людей з порушенням зору новітнім ІКТ (інформаційно-комп’ютерним технологіям), створення адаптованого ресурсу для людей з порушенням зору та слуху, інформаційне забезпечення життєдіяльності людей з особливими потребами, організація інтелектуально насиченого дозвілля та ін, повідомляє “Телерадіокомпанія “Рівне 1”.

Навчання людей з порушенням зору новітнім інформаційно-комунікаційним технологіям (ІКТ) здійснюється на базі Інтернет-центру «Окуляр». Для читачів з вадами зору Інтернет-центр пропонує: автоматизовані робочі місця, спеціальне програмне забезпечення (JAWS), можливість друку тексту десятипальцевим методом за допомогою програм збільшення зображення, синтезатора мови та клавіатурного тренажера, дисплей зі шрифтом Брайля, принтер зі шрифтом Брайля, тифлоплеєр, доступ до інформаційних ресурсів мережі Інтернет. У 2014 році його відвідало 383 користувачі з порушеннями зору, 14 користувачів-початківців навчилися працювати на комп’ютері, сканері та принтері за допомогою підтримуючих технологій та спеціального програмного забезпечення. Понад 138 користувачів освоїли роботу на брайлівському дисплеї. Кожен відвідувач мав можливість самостійно навчатися за допомогою озвученої навчальної програми для незрячих Knop-dos, звукових книг на CD-дисках, інформаційних ресурсів Інтернет довідкового, навчального та дозвіллєвого характеру.

Для слабозорих та незрячих користувачів бібліотеки формується фонд аудіокниг української та зарубіжної літератури, здійснюється запис аудіо книг на замовлення. Для людей з порушенням зору, завдяки започаткованому Міністерством культури України проекту «Взаєморозуміння», розпочато створення аудіобібліотеки навчальної та художньої літератури у форматі «дейзі». На сайті бібліотеки відкрито розділ «Аудіоподкасти» з підрозділами «Здоров’я», «Мистецтво», «Сучасна література», «Цікаво знати», «Аудіокниги», «Цікаво знати», «Повір у себе» ( на сьогодні 181 аудіоподкаст). Слабозорі та незрячі користувачі мережі Інтернет мають можливість прослухати звукові файли про нові аудіокниги, ознайомитися із інформацією з питань екології, мистецтва, здоров’я, почути оповідання та поетичні твори та ін. Враховуючи потреби та задовольняючи запити користувачів, які мають порушення слуху, започаткована програма формування колекції фільмів (художні, науково-пізнавальні, документальні) із субтитрами та «жестовим» супроводом. На сьогодні колекція нараховує понад 30 фільмів.

Значна увага приділена організації інтелектуально насиченого дозвілля людей з особливими потребами.

Зокрема у рамках започаткованого бібліотекою циклу заходів «Невипадкові зустрічі» з відомими краянами, які попри проблеми зі здоров’ям досягли успіху в житті і діляться своїм досвідом та досягненнями відбулися зустрічі: з літераторами, письменниками, поетами, художниками, фотохудожниками, співаками, спортсменами, фотографами, музикантами. (Олександром Майструком, Наталією Колесовою, Вікторією Самчук, Тетяною Войтович, Вікторією Дудік, Олександром Поміновим та ін.).

Цікаві та інформаційно наповненні квести, що проходять в бібліотеці. Зазвичай, на початку гри, щоби пригадати потрібну інформацію, квестери переглядають звукову відеопрезентацію. Під час гри учасники розв’язують різноманітні завдання, працюють з текстами, заздалегідь підготовленними книжковими виставками, розв’язують кросворд і.т.д. Квести побудовані таким чином, щоб учасники гри не лише закріпили знання, але й детальніше ознайомилися з відділами бібліотеки, її послугами та діючими книжковими виставками.

Нова цікава форма ознайомлення з творчістю письменників краю – «Літературне рандеву у форматі Skype спілкування. Відбулися зустрічі з письменницями: Анною Шпилевською, Вікторією Самчук, Юлею Костюкевич. Найбільш активно приймають участь у проекті вихованці Клеванської спеціальної школи – інтернату для дітей з порушеннями зору.

З метою активного спілкування та проведення дозвілля у бібліотеці започатковано «Кінолекторій» перегляд та обговорення фільмів із субтитрами та тифлокоментарем. В рамках цього проекту щомісяця здійснюються перегляд адаптованих художніх, документальних фільмів та мультфільмів. Для забезпечення інтелектуального дозвілля користувачів з особливими потребами бібліотека налагодила дружні стосунки та активно співпрацює з громадськими організаціями та об’єднаннями людей з інвалідністю: відокремленим підрозділом «Рівненський обласний осередок ВГО людей з інвалідністю по зору» Генерація успішної дії»», Рівненська обласна організація УТОГ, Всеукраїнською благодійною організацією інвалідів та пенсіонерів «Обличчям до істини», Обласною громадською організацією «Спілка батьків дітей інвалідів із захворюваннями ЦНС «Стежкою добра», Асоціацією батьків дітей з особливими потребами, Громадською організацією спілки інвалідів з дитинства «Передзвін», Центром РПРСА «Пагінець», РНРЦ «Особлива дитина» та ін.

На базі бібліотеки проводяться щоквартальні інтерактивні конференції на допомогу у вирішенні соціальних проблем людей з інвалідністю за участю спеціалістів: Департаменту соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації, Обласного центру медико-соціальної експертизи, Обласного центру зайнятості, Державної податкової інспекції у м.Рівне, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області та ін.

Отже, підсумовуючи всі вище перелічені інформаційні продукти та послуги бібліотеки, з упевненістю можна сказати, книгозбірня це – територія інтелектуального дозвілля та навчання для людей з особливими потребами.

Про це повідомили в інтернет-центрі “Окуляр” Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*