Хвилюючі миті Бердичівського УТОГ

1 01 3 DSC 9987-001 1 2. утог, глухих, глухонімих

  1 01 3 DSC 9987-001 1

За ініціативи ООН, починаючи з 1951 року, в останню неділю вересня відзначається Міжнародний День глухих. За даним Всесвітньої федерації глухонімих, різні порушення слуху виявляють у кожного дев’ятого мешканця планети. Головними причинами втрати слуху стають хвороби і травми. Багато людей народжуються глухонімими. Але відсутність можливості повноцінно спілкуватися з навколишнім світом зовсім не означає, що цю люди обмежені у своєму розвитку або позбавлені таланту. Серед людей зі слабким слухом є десятки видатних постатей. П’єр де Ронсар – поет епохи Відродження, якого називали „принцом французьких поетів” – був прекрасним фехтувальником і танцівником, повідомляють “Бердичівські новини”.

Бетховен, що втратив слух, створив Дев’яту симфонію. Глухими були італійський художник Антоніо Станьолі та французький скульптор Ясен. Можна захоплюватися не лише великими ученими і художниками, але і такими іменами, як Стенберн з Австралії, який, не дивлячись на повну глухоту, став пілотом.

На території України осіб з вадами слуху об’єднує Українське товариство глухих, яке є громадською організацією із всеукраїнським статусом. На обслуговуванні Бердичівської первинної організації УТОГ знаходиться п’ять районів – крім нашого, це також Любарський, Чуднівський, Попільнянський, Ружинський райони. У людей, який об’єднав УТОГ – багато спільного. Йдеться не лише про їхню ваду здоров’я, але і про споріднені інтереси, світобачення і, звісно, спільні проблеми. На цьому наголосила, виступаючи перед своїми підопічними, які зібралися у Міжнародний День глухих в міському Палаці культури, голова Бердичівської територіальної організації УТОГ Жанна Новіцька. «Здавалося б, ми мали жити краще, а виходить – навпаки. Складається таке враження, що інваліди не потрібні нікому. Але ж ми не винні, що інвалідів усіх категорій з кожним роком стає все більше. І ми повинні їм допомагати не один раз на рік – на День інвалідів, а повсякчас. Звичайно, ці слова не відносяться до всіх. Є люди, які йдуть нам назустріч, допомагають. І сьогодні я хочу висловити їм щиру вдячність», – сказала Жанна Новіцька.

Від підопічних УТОСу голова організації висловила особливу подяку міський владі та особисто меру Василю Мазуру – за те, що мають світле і затишне приміщення, за продуктові пайки, за те, що 50 слабочуючих бердичівлян щороку безкоштовно отримують газету «Наше життя» (це – єдине видання в Україні, що висвітлює життя глухих людей), за організацію свят. Слова подяки також були адресовані народному депутату Олександру Ревезі, депутату обласної ради Олександру Нехворовському, єпископу євангельсько-християнської віри Петру Залізному.

Дуже чекали члени товариства глухих на прихід міського голови Василя Мазура насамперед, для того, щоб подякувати за постійну допомогу і підтримку. Але зважаючи на те, що офіційно розпочався виборчий процес, Василь Мазур не зміг прийти на зустріч, адже не звик ходити у гості з порожніми руками. Від міської влади до членів УТОГу звернувся начальник управління праці та соціального захисту населення Олег Павліківський. «Ми завжди будемо робити все, що у наших силах, аби Вам жилося краще», – сказав посадовець.

Спілкуються люди із вадами слуху на особливій мові – мові жестів та погляду. Цю унікальну мову спілкування спеціально для глухонімих учасників конференцій, конгресів і симпозіумів розробили в 50-х роках. Француз Чарльз-Мішель де Л’епе, якого вважають основоположником мови жестів, у 1760 році заснував у Парижі інститут глухонімих. Тому у Міжнародний день глухих також прийнято згадувати людину, яка подарувала глухонімим можливість спілкуватись.

А в Бердичівському товаристві сліпих в цей день дякували жінці, яка 32 роки була вухами глухонімих – тим ланцюжком, який об’єднував цих людей з навколишнім світом. Мова йде про перекладача-дактилолога Катерину Решовську, яку цього дня щирими словами вдячності відпускали на заслужений відпочинок. Ця енергійна і молода душею жінка часто казала: «Я боюся бути списаною в утиль». Але люди, з якими вона йшла пліч-о-пліч всі ці роки, поспішили її заспокоїти. «Катерино Степанівно, ми Вас не списуємо, ми Вас завжди будемо чекати. Я думаю, що наші люди ще не раз звернуться до Вас по допомогу. Ми Вас вітаємо із цим серйозним кроком у житті. І, повірте мені, що життя у Вас тільки починається» – сказала голова БТО УТОГ Жанна Новіцька.

Катерину Решовську сказані слова, квіти і подарунки дуже розчулили. В свою чергу, жінка подякувала всім людям, з якими її звела доля за довгі роки роботи в УТОГ.

«Я вдячна Богу за те, що дав мені таку роботу, де я познайомилася з такими людьми, як ви. Я вас безмірно поважаю, я вам дуже співчуваю. Я довго з вами пропрацювала і завжди буду пам’ятати вас – ваші долі, ваші болі. Якщо вам знадобиться моя допомога, знайте, що я завжди готова її надати», – сказала Катерина Решовська.

Не вірте в той міф, що глухі люди – замкнуті й нетовариські. Це – не правда! Вони – щирі, відкриті, люб’язні і надзвичайно талановиті. Це довела змістовна концертна програма, яку підготували і провели члени УТОГ. І хай Вас не дивує те, що люди, котрі не чують і здебільшого не мають можливості говорити, були учасниками і глядачами концерту. Адже гарні пісні – вміло перекладалися мовою жестів, а кумедні беззвучні сценки і пантоміма не залишили байдужою жодної людини в залі.

Завдяки заходу, що був проведений у Бердичеві до Міжнародного дня глухих, люди з обмеженими можливостями вкотре відчули єдність і радість від спілкування і привернули увагу суспільства до своїх щоденних потреб.

  1 01 3 DSC 9973-001 2

Марічка Бабзін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*