У Житомирі щочетверга проводять “Школу мам”

1 04 2 2016 04 01 01 145949976213 2. аутизму

  1 04 2 2016 04 01 01 145949976213 1Всі люди різні, і неможливо знайти дві абсолютно ідентичні особистості. Але часом зустрічаються особливі хлопчики і дівчатка. Їх можна відрізнити від інших з першого погляду. Вони захоплені власним світом, цураються сторонніх і вкрай трепетно ставляться до власних речей. Іноді така поведінка говорить про особливий синдром – аутизм. Аутист – це людина, не здатна формувати емоційну близькість з оточуючими.

Варто відзначити, що аутист – це не обов’язково дитина з розумовими відхиленнями. Навпаки, такі діти можуть мати задатки геніальності, так як розвиваються внутрішньо швидше, ніж зовні. Вони можуть цуратися соціуму в тій чи іншій формі, відмовлятися говорити, погано бачити, але при цьому «про себе» вирішувати найскладніші завдання, віртуозно орієнтуватися у просторі і мати фотографічну пам’ять. При легкому ступені аутизму дитина здається практично нормальною, хіба що трохи своєрідною.

За словами вихователя Житомирської обласної психіатричної лікарні № 1 Варвари Бондар, якщо ви помітили якісь певні особливості поведінки у дитини, найбільш доцільним буде її комплексне обстеження фахівцями. На базі Житомирської обласної психіатричної лікарні №1 діє дитяче психоневрологічне відділення, яке надає можливість комплексно та планомірно обстежити та надати кваліфіковану допомогу дітям з різним спектром проблем психологічного розвитку, в тому числі з розладами спектру аутизму. У відділенні працює мультидисциплінарна команда, до складу якої входять медичні і педагогічні працівники. Щочетверга на базі відділення з просвітницькою метою проводиться «Школа мам», запрошуються батьки та родичі маленьких пацієнтів. За круглим столом, за участі завідуючої відділенням Тетяни Шевченко обговорюються питання, які турбують батьків, що опікуються дітьми з особливими потребами. Про це інформує прес-центр УОЗ.

У процесі обстеження, корекції і допомоги в соціалізації дитини вчаться і самі батьки. Вони дізнаються, що аутизм – це цілий комплекс нейробіологічного порушення розвитку дитини. Батькам пропонується комплексне обстеження дитини з метою уточнення певного клінічного діагнозу та визначення подальшого надання корекційної допомоги. На корекційному етапі батьків спонукають до власної активної життєвої позиції щодо зменшення та усунення частини проблем, в першу чергу усвідомлення проблеми, її розуміння і прийняття; батьків орієнтують на постійну роботу з дітьми-аутистами, де б не перебувала дитина.

При підвищеній увазі і любовному відношенні до такої особливої, «незвичайної» дитини можна досягти значних результатів, адаптувати її до соціуму. Для цього розроблено безліч методик, основна мета яких – вироблення незалежності у малюка. Якщо у дитини важка форма хвороби, то існують методики, які навчать невербальному спілкуванню і первинним навичкам адаптації. Необхідно лише пам’ятати, що діяти потрібно лише ласкою і добротою, не намагаючись «переробити» дитину, а в першу чергу прийняти дитину, стати рівним з нею, і взявши за руку, вести по тих сходинках, які є індивідуальними для кожної дитини з розладами спектру аутизму, адже кожна така дитина особлива і унікальна.

www.0412.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*