Розсіяний склероз

1 11 3 Skleroz2 2. розсіяний склероз

 1 11 3 Skleroz2 1За статистичними даними Міністерства охорони здоров’я, від цієї недуги в Україні страждає близько 20 тисяч осіб. Щороку кількість пацієнтів збільшується в середньому на 1000-1200. Здебільшого розсіяний склероз робить людину інвалідом і зменшує тривалість життя в середньому на 5-10 років.

— Підступність цієї тяжкої хвороби в тому, що розпочинається вона непомітно, а розвивається роками, поволі руйнуючи організм, — розповідає завідувач другого неврологічного відділення Київської обласної клінічної лікарні лікар вищої категорії, заслужений лікар України Олексій Васильович Попов. — При розсіяному склерозі імунна система людини руйнує так звану мієлінову захисну оболонку, яка покриває нервові волокна. Хвороба може уразити будь-яку ділянку центральної нервової системи. Але найчастіше ушкоджує головний та спинний мозок.

О. Попов зазначив: ця патологія відома ще з ХІХ століття. Однак множинний склероз виокремив французький невропатолог Жан-Мартен Шарко. Причин виникнення недуги багато. Проте близько 90 відсотків — це генетична схильність. Звісно ж, бувають випадки, коли хворіє потомство й здорових батьків. Недугу також провокують автоімунні захворювання, TORCH-інфекції, вірус Епштейна-Барр. Характерно й те, що жінки хворіють на розсіяний склероз удвічі частіше за чоловіків.

— Занедужують переважно молоді люди 16-25 років, — розповідає невролог. — Нещодавно ми діагностували цю хворобу навіть у дванадцятирічної дівчинки. Трапляється, безперечно, вона й у старшому віці. Статистика свідчить: розсіяний склероз також пов’язаний із географією місцевості. Західні регіони України, Білорусь вважаються ендемічною зоною — тут кількість пацієнтів із розсіяним склерозом у кілька разів більша, ніж в інших регіонах чи країнах Європи.

За словами фахівця, симптоми хвороби залежать від місць ушкоджень нервової системи. Це можуть бути часткова або повна втрата зору, запаморочення, тремтіння, порушення ходи, слабкість у руках, ногах, підвищена втомлюваність. Згодом з’являються розлади сечостатевої системи. Хвороба може спровокувати параліч, зробити людину інвалідом на все життя. Небезпека захворювання в тому, що неможливо спрогнозувати, оболонка якого нерва ушкоджена й де станеться ураження. Тому розсіяний склероз називають хворобою-хамелеоном.

Насамкінець Олексій Васильович наголосив: якщо людина запідозрила тривожні симптоми, їй слід негайно звернутися до невропатолога. Фахівець призначить магнітно-резонансну томографію з контрастуванням і, відповідно, лікування. Хоча ця недуга поки що повністю не виліковна, можна значно полегшити чи змінити перебіг захворювання.

Микола Юрчишин

«Сільські Вісті»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*