Соціальна служба на допомогу дітям та молоді із функціональними обмеженнями

1 14 IMG 2283 2. реабілітації, соціальна служба, функціональними обмеженнями

  1 14 IMG 2283 1Куди може звернутися дитина або молода людина із функціональними обмеженнями по допомогу? Насамперед, у соціальну службу за місцем проживання. Соціальна служба організовує соціально-психологічну реабілітацію, відпочинок та, певною мірою, навчання дітей та молоді з інвалідністю. Докладніше про завдання соціальної служби розказала Остролуцька Лариса Іванівна – головний спеціаліст київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Соціальна служба утворена у 1993 році на виконання закону України «Про соціальні служби для молоді». Наша організація була спочатку налаштована на роботу з молоддю, на молодіжні проекти, на підтримку молоді. Але, з часом, зрозуміли, що працювати з молоддю запізно, потрібно починати роботу із сім’ї. Тому у 2000-х роках нашу службу перейменували у «Соціальну службу для дітей, сім’ї та молоді». Напрямки нашої роботи розширилися. Ми почали працювати із сиротами; прийомними сім’ями і будинками сімейного типу; робота із дітьми, які опинилися на вулиці; сім’ї із складними умовами життя; діти з інвалідністю; наркозалежні.

У своїй структурі соціальна служба має спеціалізовані центри. Це центри для наркозалежних. Це центри підтримки матері і дитини. Так буває, що молодим матерям із новонародженою дитиною немає куди повернутися. Є центр соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді із функціональними обмеженнями. Тобто різні структури, які допомагають уже безпосередньо працювати із людьми, які потребують допомоги. Ми маємо наші відділення у кожному районі столиці. І кожний район пропонує якісь свої методи роботи. Наприклад, в Оболонському районі існують підготовчі курси до школи для дітей із функціональними обмеженнями.

Ми стараємось проводити роботу за різними напрямками. Зокрема, щодо організації відпочинку для дітей та молоді, то цього року відпочити та оздоровитися мали змогу біля трьохсот дітей, які перебувають у нас на обліку. Держава профінансувала лише дитячий табір «Артек». Що стосується інших напрямків, то тут фінансування розподіляється між учасниками та спонсорами. Наприклад, деякі сім’ї отримали можливість відпочити у державному закладі. Проживання було безкоштовне, а за квитки та харчування вони сплачували самі. Або, наприклад, освітній проект посольства США, «Флекс». Діти беруть участь у ньому безкоштовно. Традиційно, у кожному нашому центрі працюють із батьками та дітьми, допомагають вирішувати психологічні проблеми. Існують майстерні творчої реабілітації. Спеціалісти центру шукають нові можливості для дітей. Наприклад, минулого року певна кількість дітей мала можливість займатися на іподромі, цього року десятеро дітей деякий період займаються дельфінотерапією. Крім того, щороку ми проводимо фестиваль «Повір у себе» де діти та молодь із функціональними обмеженнями має можливість проявити себе і показати суспільству свої таланти.

Ми допомагаємо усім, хто цього потребує. Для отримання послуг потрібно звернутися до соціальної служби, і надати деякі документи. Такі як:

– Заява

– План індивідуальної реабілітації (якщо є)

– Довідка про епідеміологічне оточення дитини.

Після цього дитину ставлять на облік та складають план індивідуальної роботи, за яким із нею потім працюють.

Антонович Вікторія

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*