Всеукраїнська Конференція на тему: «Стан дотримання прав жінок-інвалідів в Україні на сучасному етапі»

1 21 5 DSCN0301 2. інвалідністю, інвалідів

  1 21 5 DSCN0301 1

Всеукраїнська організація інвалідів “Союз організацій інвалідів України” 15.08.2012-18.08.2012 року провела Всеукраїнську Конференцію на тему: «Стан дотримання прав жінок-інвалідів в Україні на сучасному етапі». Захід відбувся у АР Крим, м. Севастополь, п.Орловка, пансіонат «Звездный берег», участь у ньому взяли жінки-інваліди та лідери інвалідного руху з 25 областей України.

Основною метою Всеукраїнської Конференції було обговорення ситуації щодо гендерної політики та розширення прав і можливостей жінок і дівчат інвалідів (ст.6 Конвенції про права інвалідів), необхідність підвищення інформаційного забезпечення і громадянської культури суспільства щодо жінок-інвалідів, привернення уваги державних структур та громадських організацій до проблем жінок-інвалідів з метою створення в суспільстві рівних можливостей, ознайомлення з досягненнями жінок з інвалідністю в регіональних осередках ВОІ СОІУ.

На заході також висвітлювались проблеми, з якими стикаються жінки з фізичними вадами та їх родини у повсякденному житті і громадській діяльності. Були проведені психологічні тренінги для жінок-лідерів та активістів жіночого руху на тему: «Зустріч зі своїм жіночим «я» – місія жінки, жіноча культура, етапи розвитку жінки, жіночий характер та інше», а також і майстер-класи з виготовлення сувенірів своїми руками та перукарського мистецтва і візажу.

Всеукраїнською Конференцією було відпрацьовано рішення щодо спільної роботи громадських організацій інвалідів по організації роботи із залученням жінок-інвалідів до активного громадського життя.

Обговоривши питання становища та розширення прав і можливостей жінок і дівчат з інвалідністю відповідно до вимог Конвенції ООН про права інвалідів Конференція відзначила, що побудова в нашій державі повноцінного суспільства, яке поважає права людини і різноманіття усіх його членів, неможлива без участі людей з інвалідністю, особливо жінок з обмеженими фізичними можливостями незалежно від ступеня їх інвалідності. Сьогоднішній стан справ в Україні щодо політики держави стосовно жінок з інвалідністю свідчить про те, що відсутня комплексна робота по формуванню умов для подолання їх незахищеності в суспільстві, вирішення при цьому інших форм дискримінації, а саме: в сфері зайнятості, політичній сфері, сфері охорони здоров’я, освіти, гендерного насильства, виховання дітей, в тому числі дітей з інвалідністю. Становлячи значну частину населення України, жінки та дівчата з інвалідністю найбільше представлені серед бідних і незахищених верств населення.

Виходячи з наведеного, учасники Конференції прийняли протокольну резолюцію, в якій пропонують:

– звернутись до Верховної Ради та народних депутатів України з пропозицією включити в законодавчі акти, які стосуються питань інвалідів, окремі статті, що зазначали б статус жінок-інвалідів та жінок, що виховують дітей-інвалідів і передбачили б для них належні права.

– Кабінету Міністрів України розробити в Україні план заходів по забезпеченню всебічного розвитку, просування і розширення прав і можливостей жінок з інвалідністю.

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*