Чому ті, хто травмувався на виробництві, лишаються з проблемами самі

1 30 49967-1u 1 2. постраждалих на виробництві, трудового каліцтва, інвалідів

  1 30 49967-1u 1У Луцьку існує організація, яка допомагає відстояти права потерпілих від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Волинське об’єднання ветеранів, інвалідів та потерпілих на виробництві «Захист» – така повна назва організації – було створене за ініціативи лучанки Тетяни Хмільовської. Як розповідає жінка, до такого кроку призвело усвідомлення того, що, травмуючись на виробництві, людина залишається один на один зі своєю бідою. Важкотравмована особа, яка не є фахівцем в галузі права та фінансів, не в змозі самостійно відстояти свої права на матеріальне відшкодування.

  1 30 49967-2u 2

ЮРИСТИ ТА АДВОКАТИ – ПО ІНШУ СТОРОНУ

Юристи підприємств, каже жінка, не тільки не надають травмованому працівнику інформацію щодо належних йому прав та компенсацій, а навпаки, замовчують її, стараються звинуватити постраждалого в нещасному випадку і відмовити у відшкодуванні втраченого заробітку та компенсаціях на медичну і соціальну допомогу. А призначивши відшкодування, підприємства не здійснюють належний перерахунок втраченого заробітку і постраждалі, внаслідок інфляційних процесів, отримують відшкодування в заниженому розмірі.

Звертання до адвокатів також не приносять суттєвого результату, оскільки юридична допомога коштує дорого.

«В Луцьку мені не довелось зустріти адвоката, який би спеціалізувався на захисті прав потерпілих від трудового каліцтва. Це й зрозуміло, бо кожен з них має сім’ю і прагне, по можливості, більше заробити. А що візьмеш з особи, яка втратила здоров’я і навіть для себе заробити не може? Тому адвокати чемно відмовляють таким клієнтам, посилаючись на зайнятість чи інше», – розповідає Тетяна Вілівна.

Судитись з підприємством, відстоюючи законні права своєї матері на матеріальне відшкодування, яка також є інвалідом трудового каліцтва 1 групи, Тетяні Хмільовській довелося впродовж 8 років.

СТРАХУВАННЯ? ЩЕ БІЛЬШЕ ГОЛОВНОГО БОЛЮ

З утворенням у 2001 році Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві у постраждалих з’явилась надія на справедливість та відшкодування відповідно до чинного законодавства України. Працівники установи запевняли, що Фонд сам буде судитися з підприємством за права постраждалих. Однак, стягуючи кошти з підприємств, Фонд сам зайняв їхнє місце. Тепер постраждалим боротись за свої права ще важче, оскільки це боротьба вже не тільки з підприємством, але й з державою, з численним апаратом фахівців у галузі права та фінансів.

«Беззаконня, яке твориться з відшкодуванням страхових виплат, безвихідь постраждалого, який не може відстояти належне йому законне конституційне право на відшкодування, приниження людської гідності, черствість, нефаховість і відвертий супротив працівників Фонду, призвело до значного заниження страхової виплати, зубожіння постраждалих та масових виступів шахтарів – це й спонукало мене до створення Волинського об’єднання ветеранів, інвалідів та постраждалих на виробництві «Захист», – запевняє Тетяна Вілівна.

ВІЗКИ І МИЛИЦІ – СТРЕС ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛОГО

Людям з особливими потребами законодавством України також гарантоване право на медичну та соціальну допомогу. Тобто, непрацездатна людина має повне право отримати й технічні засоби реабілітації, однак для цього попередньо треба зібрати низку документів. Особи з обмеженими можливостями часто уникають цієї процедури і не користуються так званою соціальною допомогою через те, що фізично не можуть це зробити. Відтак візки та милиці інваліди часто купують за власні мізерні кошти.

«Інвалідам інших категорій морально легше – вони поступово призвичаюються та звикають до своєї інвалідності. Набагато гірше людям, які були здоровими і раптово втратили працездатність внаслідок недотримання підприємствами правил техніки безпеки. Вони не можуть усвідомити і змиритися з тим, що втратили здоров’я чи кінцівки, адже вони були здоровими та успішними в житті», – запевняє голова організації.

ЧОМУ ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОСТРАЖДАЛИХ ПРИХОВУЄТЬСЯ

«Захист» звертався до Фонду соціального страхування нещасних випадків на виробництві з проханням надати списки потерпілих від трудового каліцтва або самостійно їх повідомити про існування громадської організації. Фонд відмовив, пояснюючи відмову тим, що персональні дані не розголошуються. Голова громадського об’єднання Тетяна Хмільовська обурюється:

«Відділенням виконавчої дирекції у Луцьку не взято до уваги, що Статутом ВОВІПВ «Захист» та метою його діяльності є об’єднання ветеранів, інвалідів та постраждалих на виробництві для захисту їх прав та законних інтересів, а відповідно до пункту 2 статті 14 Закону України «Про захист персональних даних»: «Поширення персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини». Вважаємо, що кожен постраждалий має право знати про існування організації, яка захищає його права. Не дивлячись на всі перепони, які чинить нам Фонд, віримо, що рано чи пізно люди про діяльність нашої організації дізнаються та приєднаються до нас», – резюмує жінка.

«Мене викликали у Фонд, а тут якраз представник «Захисту» просив списки інвалідів. Так я випадково дізнався про існування нашої громадської організації», – розповідає теперішній член об’єднання Петро Василюк.

Довідково

У Луцьку близько 800 постраждалих на виробництві, у Волинські області – 5170 осіб.

ВОВІПВ «Захист» приймає постраждалих в середу, п’ятницю і суботу з 10 до 14 години за адресою: Луцьк, вулиця Декабристів, 23. Сердечно запрошуємо до співпраці юристів, фінансистів, психологів, реабілітологів, волонтерів.

Довідки за телефоном 067 6025920.

  1 30 49967-3u 3

«Волинські новини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*