Зелене світло ініціативам щодо допомоги підприємствам громадських організацій інвалідів

1 30 tax DP. інвалідністю, інвалідів

До Урядового уповноваженого з прав інвалідів звернулась Всеукраїнська громадська організація «Асоціація підприємців та працюючих інвалідів України», з проханням підтримати ряд пропозицій до Податкового кодексу України, серед яких: передбачити постійну норму щодо оподаткування за нульовою ставкою ПДВ постачання товарів та послуг, що виготовляються підприємствами громадських організацій інвалідів. Основною мотивацією Асоціації при внесенні пропозицій було підтримання підприємств громадських організацій інвалідів (без подовження пільги на оподаткування за нульовою ставкою ПДВ – підприємства ГОІ не зможуть функціонувати на ринку).

На запит Урядового уповноваженого з прав інвалідів О. Журавка Міністерство доходів і зборів України повідомило, що пропозиції стосовно оподаткування за нульовою ставкою ПДВ постачання товарів та послуг, які виготовляються підприємствами ГОІ, передбачені у проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», який, в цілому, вже підтримано Міндоходів. Крім того, поінформовано, що, для того аби змінити базу оподаткування товарів зі сплати ПДВ з усієї суми продажу до оподаткування тільки торгової націнки, необхідно конкретизувати наявні пропозиції Асоціації для їх подальшого врахування. Таким чином, ініціативи всеукраїнської громадської організації отримали юридичне підґрунтя для їх подальшого опрацювання.

«Сьогодні, серед деяких прихильників лібералізації економіки та громадян, які не відчули на собі «що таке бути підприємцем-інвалідом», лунають заклики до скасування пільг та побудови конкурентоспроможних підприємств без втручання держави. Начебто пільги – не є інструментом побудови ринкової економіки, а навпаки сприяють підвищенню її корумпованості. Хочу відмітити, що у Великій Британії, яку вважають одним із прикладів ринкової економіки для України, розповсюджені податкові пільги навіть для газовидобувних компаній.

Я, як людина, котра побудувала з нуля одне з найкрупніших підприємств, де працевлаштовані працездатні інваліди, стверджую, що такі пільги конче необхідні. Хочу пояснити «чому»: по-перше, незважаючи на те, що люди з інвалідністю є абсолютно рівними за своїми правами на працю поряд з іншими – вони зазнають неабиякої дискримінації з боку роботодавців як при наймі на роботу, так і за рівнем її оплати, по-друге, держава, намагаючись інтегрувати інвалідів у суспільство, створює за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів робочі місця, але, на жаль, станом на жовтень 2013 р., було створено лише 33,7 % місць від запланованого. Таким чином, підприємці, котрі беруть на себе функцію помічника держави у інтеграції осіб з інвалідністю до праці, повинні отримувати допомогу до тих пір, поки у суспільстві не припиниться дискримінація. Щодо пропозицій «Асоціації підприємців та працюючих інвалідів України» то ми будемо і надалі надавати підтримку ініціативам, направленим на допомогу підприємствам ГОІ та, як наслідок, підвищення рівня працевлаштування осіб з інвалідністю», – зазначив О. Журавко.

zhuravko.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*