Юристи повернули шанс інваліду отримати автомобіль

1 22 8 302386042 2. інвалідність

Зупинити свавілля обласних чиновників довелось через суд жителю Станіслава, інваліду першої групи, Івану Пивоварчуку. Люди, які мали б забезпечувати соціальний захист інваліда, безпідставно перевели його з пільгової черги на отримання автомобілю у загальну. Це рішення фактично позбавляло пенсіонера можливості хоч колись отримати такий необхідний засіб для пересування.

Іван Миколайович Пивоварчук має інвалідність першої групи. Держава гарантує людям з інвалідністю соціальний захист, зокрема забезпечення спецтранспортом за державний кошт. Тож, Іван Миколайович свого часу став на облік по забезпеченню транспортом у Департаменті соцполітики Івано-Франківської обласної адміністрації. Трохи згодом стала в чергу і його дружина, яка також мала інвалідність другої групи. Випадково дізнавшись з преси про порядок забезпечення транспортом сім’ї з двох інвалідів, Іван Миколайович подав другу заяву, щоб уже бути на обліку не окремо – він і його дружина, а як сім’я з двох інвалідів. І, як сім’я, вони отримали 427-ий номер у черзі.

У 2008 році дружина Івана Миколайовича померла, і через це його необґрунтовано перемістили з пільгової черги в загальну – за номером 1862. Отак просто обласні чиновники позбавили Івана Миколайовича навіть віддаленого шансу колись отримати автомобіль з ручним керуванням. Адже його номер посунувся майже на півтори тисячі осіб вниз по списку.

У відчаї Іван Петрович звернувся за допомогою до Центру правової інформацій та консультацій Станіславської правозахисної групи. Ознайомившись з матеріалами справи, юристи Центру склали та подали до суду адміністративний позов про визнання дій Департаменту соцполітики Івано-Франківської обладміністрації протиправними. Адже людину з інвалідністю безпідставно перевели з позачергового обліку на загальну чергу. Також юристи вимагали зобов’язати Департамент поновити на попередньому обліку позачергового забезпечення автомобілем Пивоварчука Івана Миколайовича.

Завдяки зусиллям юриста Центру Ярослава Васютина, який представляв інтереси інваліда у суді, міський суд прийняв рішення, яким задовольнив позов Івана Миколайовича.

Тож тепер Департамент соцполітики зобов’язаний поновити Івана Миколайовича Пивоварчука у пільговій черзі для позачергового забезпечення автомобілем.

На сьогодні юристи Центру звернулись до суду з клопотанням про видачу виконавчого листа, який буде пред’явлено до виконання Департаменту соцполітики.

P.S. Центри правової інформації та правових консультацій, створені та працюють за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного Фонду “Відродження” в межах ініціативи “Посилення правових можливостей бідних верств населення”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір».

Андрій Малетин, Станіславська правозахисна група

«Правовий простір»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*