Мінсоцполітики удосконалить систему опіки та піклування над повнолітніми особами

1 19 8 PM458image002 1 2. інвалідів

У структурі Мінсоцполітики створено сектор з питань опіки та піклування повнолітніх недієздатних осіб. Про це заявив перший заступник Міністра Віталій Мущинін під час виступу на Десятій всеукраїнській нараді за темою „Стан виконання Концепції соціальної адаптації інвалідів з розумовою відсталістю у 2013 році”.

За словами першого заступника Міністра, сектор працюватиме над вирішенням проблем осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки. Крім того, серед пріоритетних напрямів – вивчення відповідного міжнародного досвіду, а також створення необхідної нормативно-правової бази.

„Сьогодні в Україні налічується 26 тис. повнолітніх недієздатних осіб, а також майже 6 тис. громадян, дієздатність яких обмежена. Зазначу, що формування і реалізація політики держави щодо опіки та піклування над такими громадянами та їх соціального захисту регулюються низкою законодавчих актів. Однак їх норми та положення носять здебільшого загальний характер і мало конкретизовані стосовно таких осіб. Як результат, практика реалізації цього законодавства супроводжується безліччю проблем”, – сказав Віталій Мущинін.

Перший заступник Міністра зазначив, що першим кроком на шляху до вирішення проблем таких громадян стало внесення відповідних змін до Положення про Мінсоцполітики. Також, за його словами, з метою якнайшвидшого розв’язання проблем повнолітніх осіб з інвалідністю внаслідок психічних та інтелектуальних порушень при Комітеті ВРУ у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів створено відповідну робочу групу. Водночас, наголосив Віталій Мущинін, для забезпечення захисту прав та законних інтересів недієздатних громадян, робоча група, що створена в Мінюсті, також працює над удосконаленням законодавства. Крім того, в Україні розпочато запровадження стандартизації соціальних послуг, у тому числі послуги представництва інтересів.

Перший заступник Міністра висловив надію щодо подальшої співпраці в цій діяльності з боку громадських організацій.

У своєму виступі Віталій Мущинін відзначив Всеукраїнську громадську організацію „Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю”, яка є партнером Мінсоцполітики упродовж багатьох років. Зокрема, від імені Міністра соціальної політики Людмили Денісової він оголосив організації подяку за вагомий внесок у забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів і з нагоди 10-річчя з дня утворення.

  1 19 8 PM458image002 1

  1 19 8 PM851image004 2

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*