ГО «Паросток» започаткувала новий проект “Рівні можливості у виборах 2014 року для людей з інвалідністю”

1 20 6 27043 real 1 2. інвалідністю

  1 20 6 27043 real 1«Твій голос – твоє майбуття»

Вінниця. Проблема слабкої активності людей з інвалідністю у виборчому процесі існує по всій Україні. Ця тенденція негативно впливає на результати будь-яких виборів, на повноту народного волевиявлення, а також на загальний імідж держави. З іншого боку це також негативно впливає і на громадянський розвиток людей, що не голосують. Практично цей розвиток не відбувається. Мало захищені категорії населення (особливо молоді) звикають до власної непотрібності в державі, до пасивності в житті, і стають зневіреними обивателями, які відчувають лише, що їм хтось завинив. Так втрачається значна кількість людей, що могла бути активним прошарком громадянського суспільства.

Ця проблема існує з багатьох причин: невпевненість державних інституцій у важливості голосування для людей з інвалідністю саме на дільницях, виховання в сім’ях, де проживають люди з обмеженими фізичними можливостями, занижена самооцінка, неприлаштованість вулиць та місць громадського споживання до потреб людей з інвалідністю тощо.

  1 20 6 2014-05-18-v10b1 2Тому аби переконати людей з інвалідністю (особливо молодь) та людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, у важливості їхньої громадської активності, у їхній значимості й залучити їх до виборчого процесу, а також налаштувати громаду Вінниччини на толерантне ставлення та розуміння проблем вищезгаданих категорій і всіляке сприяння їхньому волевиявленню у виборах 2014 року, ГО «Паросток» започаткувала новий проект «Рівні можливості у виборах 2014 року для людей з інвалідністю», підтриманий Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні.

В рамках проекту 14 травня 2014р. пройшов перший тренінг «Твій голос – твоє майбуття» із запланованої серії тренінгів для людей з інвалідністю, учасниками якого стали 25 осіб, що мають проблеми з пересуванням. Проводили тренінг юрист Подільського Центру Прав Людини Михайло Бардин. Тренінг проходив на базі Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів “Поділля”.

  1 20 6 2014-05-18-v10b2 3Учасники групи, а це здебільшого молодь, на початку тренінгу мали помітний скепсис щодо власної участі у голосуванні, висловлювались про те, що їхня участь не є важливою та ніяк не вплине на майбутнє країни. Також більшість були впевнені в фальсифікації результати виборів. Проте після обговорення найбільш гострих проблем, після отриманих юридичних знань та психологічної підтримки учасники тренінгу суттєво змінили свої погляди.

«Я і не збирався цього року голосувати, – поділився Володя Н., що пересувається в інвалідному візку, – збирався поїхати з друзями на пікнік. Дуже не любив я раніше усієї цієї «державності» й таке інше. А от сьогодні прислухався до порад, змінив ставлення. Думаю, що на одних песимістах майбутнього не збудувати. А раптом мій голос допоможе симпатичному мені кандидату перемогти? Вирішив: спочатку проголосую (поїду на дільницю), а потім вже й на пікнік. Принаймні, так мій бюлетень буде важче використати для фальсифікацій…»

Метою тренінгу була саме активізація громадянської позиції людей з інвалідністю, спонукання їх до участі у виборах 2014 року. Отож, можна сподіватися, що проектна діяльність ГО «Паросток» внесе позитивні зміни, покладе свою лепту до демократичного майбутнього України.

Ірина Саранча, Голова правління ГО «Паросток»

“Моя Вінниця”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*