Порошенко підписав закон про введення кримінальної відповідальності за дискримінацію інвалідів

1 02 1 1990-1u 300px 1. інвалідів

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1519-VII, згідно з яким вносяться зміни до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвалідів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента.

Даний закон вносить зміни до статті 2 закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, які передбачають, що термін “дискримінація за ознакою інвалідності” вживається у значенні, наведеному в Конвенції про права інвалідів та законі України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”.

Також закон вносить зміни до статті 161 Кримінального кодексу України, які передбачають настання кримінальної відповідальності в разі дискримінації за ознакою інвалідності.

Так, пряме або непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками інвалідності передбачає штраф у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3,4 тис. – 8,5 тис. грн) або обмеження волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Ті ж дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також скоєні посадовою особою, караються штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. до 17 тис. грн) або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні на строк до 3 років.

Дії, які були вчинені організованою групою осіб або спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Раніше депутати підтримали цей закон в цілому 18 червня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 227 парламентаріїв.

«РБК – Україна»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*