Люди з обмеженими фізичними можливостями мають відчувати увагу і влади, і суспільства

1 14 6 1405080929 1 2. обмеженими фізичними можливостями, інвалідів

  1 14 6 1405080929 111 липня 2014 року голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко провела засідання «круглого столу», основною темою якого стало обговорення проблем людей з обмеженими фізичними можливостями і вадами.

Участь у засіданні взяли народний депутат України Леонід Даценко, голова постійної комісії обласної ради з питань праці та соціального захисту населення Наталія Горбенко, ряд депутатів обласної ради, керівники департаментів облдержадміністрації, громадських організацій, державних фондів, засоби масової інформації.

Відкриваючи захід, Валентина Коваленко оголосила хвилину мовчання у зв’язку із загибеллю декількох прикордонників навчального Центру державної прикордонної служби, що в Оршанці, в тому числі і його керівника – полковника Ігоря Федоровича Момота, які несли службу на сході України.

Далі голова обласної ради зазначила, що її ініціатива щодо проведення «круглого столу» полягає в тому, щоб представники громадських об’єднань висловили пропозиції, що в першу чергу має робити влада, щоб допомога, яка надається державою і на місцях, була якіснішою і ефективнішою, а також визначити спільні кроки для реалізації нагальних проблем найбільш вразливих верств населення.

  1 14 6 1405080931 2«Турбота про людей, які в силу різних життєвих обставин потрапили в скрутне становище, – один на сьогодні з основних напрямів соціальної політики держави та керівництва області», – наголосила голова обласної ради.

– Ми є свідками, що особливого значення це питання набуває і в нинішніх умовах, коли доводиться опікуватися не лише громадянами, що мають інвалідність, але й переселенцями, – підкреслила Валентина Коваленко. – Люди мають бути впевнені, що держава не залишить наодинці своїх громадян з проблемами, що виникають в житті.

Далі голова обласної ради повідомила присутніх, що на Черкащині діють дві програми – «Безбар’єрна Черкащина», основною метою якої є усунення комунікаційних, будівельних, інформаційних перешкод і «Турбота» на 2014-2020 роки, основною метою якої є посилення соціальних гарантій.

– На превеликий жаль, через відсутність належного фінансування здебільшого заходи програм, за деяким винятком, носять декларативний характер, – зауважила голова обласної ради. – Однак чимало прикладів, коли на перешкоді вирішення проблем людини стає звичайнісінький бюрократизм.

В обговоренні теми «круглого столу» активно виступили заступник директора Департаменту соціального захисту Сергій Могилей, голова обласної організації людей з обмеженими можливостями «День» Олександр Прилуцький, заступник голови обласної організації Українського товариства сліпих Володимир Мірошник, голова обласної організації інвалідів «Діти Чорнобиля» Ольга Янчук та інші.

  1 14 6 1405080896 3Учасники «круглого столу» розповіли про найбільш характерні проблеми людей з обмеженими фізичними можливостями. Серед них: зловживання керівництва Українських товариств глухих і сліпих, що в м. Київ, які, за словами виступаючих, узурпували владу і фактично одноосібно розпоряджаються майном, виробничими потужностями, коштами, доводять підприємства до банкрутства, розкрадають і за безцінь продають.

Було озвучено, що за півтора року в Україні закрито 127 підприємств, що належали УТОГ і УТОС. На Черкащині 17 підприємств знаходяться в катастрофічному положенні.

Щоб припинити зловживання, представники громадських об’єднань цих товариств попросили негайно створити комісію для перевірки та припинення безкарної діяльності «зрячих керівників». Окрім того, законодавчо закріпити право колективів обирати керівника та вирішувати майнові питання тільки за згодою колективу, першочергове укладання державних замовлень на ту чи іншу продукцію з підприємствами УТОГ і УТОС, таким чином забезпечувати гарантії на заробітну плату тощо.

Піднімалися проблеми щодо працевлаштування інвалідів, створення для них робочих місць, проблеми із проходженням коштів через казначейство, забезпечення житлом інвалідів-чорнобильців та щодо виділення і використання коштів на протезування, придбання слухових апаратів, кардіостимуляторів, обмежений доступ до аптек, лікувальних закладів, облаштування пандусів до адмінбудівель та проїзду на тротуарах.

  1 14 6 1405080861 4Не обійшли увагою і проблеми щодо неетичного ставлення кондукторів і водіїв-перевізників. Учасники засідання вимагали спростити процедуру, що триває іноді до 3 місяців з оформленням інвалідів на отримання пенсії, спростити процедуру розмитнення гуманітарної допомоги, що надходить від благодійних організацій з-за кордону, збільшити кількість безкоштовних путівок дітям, хворим на ДЦП, створення єдиного центру юридично-правової допомоги тощо..

Присутній на зустрічі народний депутат України Леонід Даценко, вислухавши проблеми виступаючих, зазначив:

– Складається враження (а, мабуть, так і є), що влада всі роки незалежності вела соціальну війну з нашим населенням. Ваші зауваження і пропозиції необхідно поділити на три групи – одні варто адресувати до Верховної Ради і вносити зміни до законів, інші – вирішувати на місцевому рівні за рахунок обласних та районних програм, решта – вимагають конкретних негайних дій.

Підбиваючи підсумки засідання, голова обласної ради зазначила, що нинішня зустріч додасть нового імпульсу у взаємовідносинах громадських об’єднань людей з обмеженими фізичними можливостями і владою.

– Хочу, щоб ви пішли звідси з думкою, що ви не забуті, що керівництво області готове до тісної і плідної співпраці та взаємодії з вами, – підкреслила Валентина Коваленко.

Відділ інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації

Офіційний сайт Черкаської обласної ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*