Завдяки втручанню Уповноваженого скасовано дискримінаційний наказ, який обмежував свободу пересування людей з інвалідністю

1 18 7 30349-1u 2. людини

У ході провадження Уповноваженого з прав людини, відкритого за зверненням голови Харківської громадської організації незрячих юристів Олега Лепетюка, було встановлено, що наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР від 01.06.1988 р. №444 «О мерах по дальнейшему улучшению медицинского освидетельствования лиц, выезжающих за рубеж в командировки и туристические поездки» встановлював широкий перелік медичних станів, наявність яких визначалася як протипоказання до подорожей за кордон як в довго- та короткотермінові відрядження, так і для туристичних подорожей. Відтак, він суперечив положенням Конституції України, положенням і нормам актів міжнародного права та законів України, якими гарантується свобода пересування та забороняється дискримінація, у тому числі за ознакою інвалідності.

У зв’язку з цим, Уповноваженим з прав людини Валерією Лутковською було направлено подання до Міністра охорони здоров’я України Олега Мусія з вимогою скасування наказу через його неконституційність та через те, що його застосування зумовлює порушення прав і свобод людини.

На виконання подання Уповноваженого Міністерством охорони здоров’я України було прийнято рішення про скасування згаданого наказу (http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/MOZ22943.html).

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*