Чи призначається дострокова пенсія матері дитини-інваліда?

1 05 4 deti04 2. мсек, инвалидом

Моєму синові в 10-річному віці була встановлена інвалідність. Чи можу я вийти на пенсію в 50 років?

Лідія Коптева. Дніпропетровськ

Шановна Лідіє Вікторівно, Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058 зазначено, що жінки, які народили п’ятеро чи більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років за наявності не менше 15 років страхового стажу. Визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом підтверджується витягом з акта огляду в МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.

У випадку якщо дитину визнано інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що були медичні показання для визнання дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

Згідно з листом Міністерства охорони здоров’я України від 12.02.2007 р., витяг з акта огляду МСЕК, в якому вказано причину інвалідності «інвалід з дитинства» і який виданий особі до досягнення 18 років, не є документом, який підтверджує, що особа стала інвалідом до 18 років, а вказує лише на те, що особа захворіла хворобою, що призвела до інвалідності, до досягнення 18-річного віку. Відповідно за наявності висновку МСЕК, в у якому буде вказано, що ваша дитина могла бути визнана інвалідом до 6 років, і за наявності у вас не менш ніж 15 років страхового стажу ви матимете право на зниження пенсійного віку.

Зоря

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*