Триває моніторинг стану дотримання прав дітей з інвалідністю в інтернатних навчальних закладах України

1 24 7 DSCN8450 3 2. інвалідністю

Метою візитів було з’ясування стану дотримання міжнародних та національних стандартів із забезпечення основних прав дітей у спеціальних школах-інтернатах, де проживають та навчаються діти з особливими потребами.

  1 24 7 20141112 113329 1

У Львівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернат Марії Покрови на час візиту проживали та навчались 82 дитини з вадами слуху. Моніторингова група з допомогою сурдоперекладачів спілкувалася з вихованцями та оглянула навчальні класи, лінгафонні кабінети, спальні приміщення, майстерні, актовий зал, бібліотеку, ігрові кімнати, медичний пункт, їдальню та господарські приміщення. Приємне враження справив педагогічний колектив школи – кваліфіковані сурдопедагоги, які застосовують індивідуальний і диференційований підхід у навчанні та вихованні до кожної дитини в залежності від складності захворювання. У закладі дітей з порушеннями слуху вчать говорити і спілкуватися, жити і працювати, відчувати себе повноцінними членами суспільства.

Однак, залишається ряд проблем, які потребують вирішення, а саме: відсутність спортивного залу, ремонт фасаду приміщення школи-інтернату та типова для всіх закладів вказаного типу проблема своєчасного та максимально індивідуального забезпечення дітей з інвалідністю технічними засобами реабілітації (слуховими апаратами).

  1 24 7 20141111 100501 2

Львівська спеціальна загальноосвітня школа № 102 – єдина у місті школа для дітей, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку. Школа розташована в історичному центрі Львова, в будівлі палацу Семенських-Левицьких, що є пам’яткою архітектури XIX ст. Після націоналізації у 1939 році у палаці впродовж 75 років перебували різні навчальні заклади і будівля пристосована саме до потреб дітей. В основному корпусі комплексу розташовані навчальні класи, кабінети для проведення корекційної роботи, у бічних флігелях облаштовані спальні приміщення та навчальні майстерні.

Результати моніторингового візиту показали, що школа-інтернат повною мірою забезпечує права дітей, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку, на здобуття певного освітнього рівня загальної середньої освіти шляхом спеціально організованого навчально-виховного процесу. У школі створені спеціальні умови для корекційного навчання, виховання і розвитку учнів із зниженим інтелектом. Члени моніторингової групи поспілкувалися з вихованцями школи-інтернату, діти легко йдуть на контакт та мають навички спілкування.

  1 24 7 DSCN8450 3

18 листопада 2014 року Львівська обласна рада ухвалила рішення про створення комунального закладу ЛОР «Львівський літературний музей». У зв’язку з цим існує загроза, що цей музей буде створено саме в будівлі, в якій наразі й перебуває Львівська спеціальна загальноосвітня школа № 102. Саму ж школу-інтернат, де навчаються і проживають 122 дитини з інвалідністю, можуть перевести у с.Брюховичі в приміщення колишньої військової казарми, яке зовсім не пристосоване для проживання та навчання дітей. Це нагадує «кращі» традиції радянських часів, коли влада приховувала інформацію про те, що в країні жили інваліди (адже такі люди жодним чином не вписувалися в стандарт «ідеального суспільства») – створити заклад для людей з особливими потребами подалі від великих населених пунктів.

Батьки 79 дітей з інвалідністю, які проживають у Львові та можуть після закінчення уроків забрати дитину додому, постануть перед непростим вибором: віддати «особливу» дитину до спеціального інтернату, відірвавши її від родини на тривалий час, або залишити вдома, не завдавши їй додаткової психологічної травми, але позбавивши кваліфікованої допомоги.

На думку Уповноваженого, позбавлення дітей з інвалідністю шкільного приміщення без надання іншого, придатного для проживання та навчання дітей, розташованого в межах міста, є неприпустимим. Органи влади держави, яка однією з перших ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини та зобов’язалась неухильно дотримуватись її положень щодо захисту прав дітей, взяла на себе ряд зобов’язань, в тому числі, з покращення добробуту дітей, не повинні залишити це питання поза увагою.

Наразі Уповноваженим готується звернення до Львівської обласної ради з проханням вжити всіх необхідних заходів задля забезпечення прав та свобод дітей – вихованців Львівської спеціальної загальноосвітньої школи № 102.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*