Використання сучасних технічних засобів, роблять суди більш доступними

1 18 legislation 1. незрячих

До Київського апеляційного адміністративного суду юристами Харківської громадської організації незрячих юристів була подана апеляційна скарга на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва в інтересах особи, що пересувається за допомогою інвалідного візка. Позов поданий до уряду з вимогою зобов’язати Кабінет Міністрів України:

– внести зміни у порядок проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2008 року № 1081 зі змінами, щодо забезпечення роботи не тільки на міському приміському, а й на міжміському автобусному маршруті загального користування не менше одного транспортного засобу, пристосованого для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями;

– визнати відсутність вимог, щодо забезпечення роботи на міжміському автобусному маршруті загального користування не менше одного транспортного засобу, пристосованого для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями дискримінацією споживача за ознакою інвалідності.

Враховуючи той факт, що позивач є інвалідом I групи з ураженнями опорно-рухового апарату і пересувається лише за допомогою інвалідного візка, а також, що представник позивача і третьої особи ХГО «Креавіта» є інвалідами I групи по зору, і зважаючи на те що, можливість бути присутніми у судовому засіданні в м. Києві пов’язано з великими складностями, Харківською громадською організацією незрячих юристів було подано клопотання про участь позивача, його представника, та представника третьої сторони у судовому засіданні в режимі відео-конференції. Така можливість передбачена в ст. 122-1. Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: Суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, іншого учасника адміністративного процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

26 лютого 2015 року відбулося судове засідання в режимі відео конференції у зазначеній справі. Колегія суддів засідала у апеляційному адміністративному суді в м. Києві, а інші сторони процесу були присутні в приміщенні окружного адміністративного суду в м. Харкові.

Використання можливостей проведення судових засідань в режимі відео конференцій може значно спростити доступ до правосуддя людям з інвалідністю, особливо, коли треба бути присутнім у суді, який знаходиться в іншому місті, або коли приміщення суду є архітектурно недоступним.

Харківська громадська організація незрячих юристів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*