Чи може батько дитини-інваліда достроково вийти на пенсію?

1 27 4 пенсия3 2. дитини-інваліда

  1 27 4 пенсия3 1Я батько дитини-інваліда. Моя дружина отримувала пенсію по інвалідності й померла в 44 роки. Чи маю я право на призначення дострокової пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»?

Михайло Олександров. Синельниківський район

Шановний Михайле Вікторовичу, матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і за наявності не менш як 15 років страхового стажу. При цьому до інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років (абзац 4 пункту 3 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон). Якщо дитину-інваліда виховав батько (зокрема, в разі відсутності матері), йому призначають дострокову пенсію за віком після досягнення 55 років і за наявності не менш як 20 років страхового стажу (абзац 5 пункту 3 розділу XV Закону).

З огляду на те, що мати дитини-інваліда не скористалася правом на призначення дострокової пенсії за віком відповідно до абзацу 4 пункту 3 розділу XV Закону (померла у віці 44 років), чоловік померлої дружини має право на дострокове призначення пенсії за віком згідно з абзацом 5 пункту 3 розділу XV Закону після досягнення 55 років і за наявності відповідного страхового стажу.

Зоря

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*