Громадські організації судитимуться з аптеками, не облаштованими для доступу інвалідів

1 02 1 1990-1u 300px 1. пандуси, інвалідністю, інвалідів

Громадські організації “Європейська Асоціація з прав інвалідів” та “Права людини” мають намір позиватися до аптек, що не створили необхідних умов для доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями, повідомляє Укрінформ.

Про це заявив у середу перший віце-президент ГО “Європейська Асоціація з прав інвалідів” Віталій Дроботун під час прес-конференції в Укрінформі.

“В рамках проекту “Стоп корупція!” ми промоніторили 2044 аптеки Києва, Миколаєва та Одеської області щодо виконання пункту 3.5.7. Ліцензійних умов, де зазначається, що вони повинні створити необхідні умови для доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями. З них 1026 були загалом доступними для людей з порушеннями опорно-рухового апарату. 918 – майже 50% – взагалі не були доступними. Щодо людей з порушенням зору, то жодної аптеки, забезпеченої всім для них необхідним, ми не бачили. Ми звернулися з листами до власників аптек, щоб вони забезпечили доступність. Якщо найближчим часом, за два-три місяці, не буде змін, ми подамо позови до суду щодо позбавлення цих аптек ліцензій – на підставі ратифікованої Україною Конвенції по правах людей з інвалідністю. Ми впевнені, що виграємо всі суди”, – зазначив Дроботун.

За його словами, в аптеках, де провели моніторинг, підйомники взагалі відсутні, в тих закладах, які визнано недоступними, пандуси, якщо вони і є, зроблені з порушенням державних будівельних норм і небезпечні для використання. Кнопка виклику персоналу – а часто і вона відсутня або недосяжна для інвалідів – не є елементом доступності, а лише допоміжним засобом для обслуговування громадян. І взагалі проблема в тому, що законодавчо, що таке доступність, не конкретизовано й орган, який має здійснювати контроль за нею, не визначено, зауважив голова “Європейської Асоціації з прав інвалідів”.

“Перевірки ж на предмет доступності уряд проводити ще торік заборонив, аби заощадити бюджетні гроші. І тому і в Києві, і в Одесі, і в Миколаєві територіальні підрозділи Держлікслужби не можуть перевіряти наявність доступу для людей з інвалідністю до аптечних закладів. І навіть коли такої заборони не було, інспектори Держархбудконтролю перевіряли формально – на наявність пандуса, а не на відповідність його державним будівельним нормам України”, – додав Дроботун.

У свою чергу заступник голови правління ГПО “Права людини” Віталій Пчолкін навів приклади аптек, де не тільки не забезпечено доступність для людей з інвалідністю, а є небезпека для всіх громадян. Також є аптеки, де немає пандусів, а є кнопка виклику, та дістатися до неї неможливо. Навіть в соціальній аптеці в столиці відсутній пандус, а сходи – аварійні. Також є чимало аптек, розташованих в непридатних приміщеннях.

За його словами, потрібні підйомники або пандуси відповідно до стандартів – ширина не менше 1 м, дворівневі поручні (70 і 90 см висотою) з обох боків та невеликий кут підйому – до 8 градусів, а ще мають бути проміжні майданчики для відпочинку через кожні 6-10 м. Висоті сходів в 1 м має відповідати пандус близько 12 м. До того ж пандуси повинні бути виготовлені із суцільного матеріалу, і рейки тут не годяться, додав Пчолкін.

Проект “Стоп корупція” реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Валентина Пащенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*