Мінсоцполітики: Уряд удосконалив Порядок призначення та виплати щомісячної грошової допомоги на догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу

1 08 7 kmu 2. инвалидом

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним. Як підкреслив Міністр соціальної політики Павло Розенко, який представив проект відповідної постанови на засіданні Уряду, внесення змін спрямовано насамперед на удосконалення зазначеного Порядку.

За словами Міністра, після того, як у 2012 році Законом України „Про внесення зміни до статті 5 Закону України „Про психіатричну допомогу” у 10 разів було підвищено розмір допомоги по догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу – з 109,4 грн. до 1 094 грн. (з 10 % прожиткового мінімуму для працездатної особи до різниці між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців, але не більше, ніж мінімальна заробітна плата, – на сьогодні розмір допомоги становить 1 218 гривень), чисельність сімей, які отримують допомогу, збільшилась у 8,7 раза – з 5 900 до 51 096 сімей станом на 1 січня 2015 року. Зростання кількості отримувачів й зумовило необхідність удосконалення Порядку призначення та виплати цієї щомісячної грошової допомоги.

Зокрема, внесені до Порядку зміни передбачають обмін інформацією між органами соціального захисту населення та органами охорони здоров’я стосовно інвалідів внаслідок психічного розладу, які перебувають на лікуванні більше календарного місяця і по догляду за якими призначається щомісячна грошова допомога. Також встановлено, що для призначення допомоги має надаватися копія довідки МСЕК, виданої інваліду, – для визначення групи та терміну встановлення інвалідності. Кім того, визначено 10-денний термін, протягом якого отримувачі допомоги мають інформувати органи соціального захисту населення про зміну права на отримання цієї допомоги.

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*