Валерія Лутковська направила альтернативну доповідь Комітету ООН з прав інвалідів

1 16 4 41878 3. конвенція, особливими потребами, інвалідів

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини направила Комітету ООН з прав інвалідів свою (альтернативну) доповідь у рамках розгляду цим договірним органом ООН первинної доповіді України про імплементацію положень Конвенції ООН про права інвалідів та Факультативного протоколу до неї.

Доповідь України буде розглянуто на 14-й сесії Комітету ООН з прав інвалідів у Женеві 19 – 20 серпня 2015 року.

У доповіді Омбудсмена міститься оцінка стану забезпечення в Україні прав осіб з особливими потребами.

Слід зазначити, що Конвенція визначає сфери, у яких мають бути вжиті конкретні заходи, спрямовані на реалізацію особами з особливими потребами своїх прав, а також сфери, де захист прав цієї вразливої категорії осіб має бути посилений, оскільки ці права регулярно порушуються. Конвенція також встановлює універсальні мінімальні стандарти, які повинні застосовуватися до кожної особи з особливими потребами і бути основою для узгоджених дій.

Відповідно до умов Конвенції, держави зобов’язані консультуватися з людьми з особливими потребами через організації, які представляють їхні інтереси, під час розробки законодавства та реалізації державної політики, спрямованих на імплементацію положень Конвенції.

Довідково: Конвенція ООН про права інвалідів та Факультативний протокол до неї були ухвалені резолюцією Генеральної асамблеї ООН

13 грудня 2006 року і 3 травня 2008 року набули чинності. Для України Конвенція та протокол набули чинності з 4 лютого 2010 року.

Згідно з Конвенцією створено Комітет, який складається з незалежних експертів і здійснює моніторинг імплементації державами-учасницями положень цього міжнародного документу. Національні інституції з прав людини (серед яких – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини) та неурядові організації можуть подавати Комітету ООН з прав інвалідів свої альтернативні доповіді.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*