Отримання “Посвідчення інваліда війни” учасниками бойових дій

1 16 5 posvidchennya 2. інваліда

  1 16 5 posvidchennya 1Роз’яснення щодо отримання “Посвідчення інваліда війни” учасниками бойових дій

Міністерство соціальної політики України у своєму листі від 09.09.2015 № 3013/0/172/15-зв роз’яснило механізм видачі органами соціального захисту населення “Посвідчення інваліда війни” особам, які на момент звернення вже володіють “Посвідченням учасника бойових дій”.

Відповідно до частини другої статті 4 Закону України „Про соціальний захист ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” до ветеранів війни належать учасники бойових дій, інваліди війни та учасники війни.

Згідно з абзацом другим пункту 7 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 № 302 (далі – Положення), „Посвідчення інваліда війни” видаються органами праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина.

В той же час, пункт 12-1 Положення визначає, що особи, які мають право на отримання кількох посвідчень, відповідно до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, видається лише одне посвідчення за їх вибором.

Проте, в пункті 13-1 Положення зазначено, що у разі виникнення Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, видане особі раніше посвідчення вилучається уповноваженим на видачу посвідчень органом, з повідомленням органу, який видав таке посвідчення.

Отже, за наданою інформацією особа звернулася до управління з заявою та відповідними документами для встановлення статусу інваліда війни. В той же день спеціалістом управління був встановлений статус інваліда війни III групи та видано відповідне пільгове посвідчення. При цьому „Посвідчення учасника бойових дій” було вилучено відповідно до п. 12-1 Положення.

З цього погляду, що особа може володіти лише одним посвідченням ветерана війни, управління соціального захисту населення, як орган уповноважений на видачу „Посвідчення інваліда війни”, має право при видачі цього посвідчення вилучати „Посвідчення учасника бойових дій” з одночасним повідомленням про це органу, який видав „Посвідчення учасника бойових дій”.

При цьому, особа не позбавляється статусу учасника бойових дій, а набуває статус інваліда війни, який надає більше пільг та соціальних гарантій, передбачених статтею 13 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Враховуючи вищезазначене, на думку Мінсоцполітики, управління не позбавляє статусу учасника бойових дій, а лише вилучає посвідчення учасника бойових дій згідно вищевикладених норм чинного законодавства.

Роз’яснення Мінсоцполітики

Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*