МОЗ роз’яснило, хто має право видавати довідки, що дають право голосувати «на дому»

1 24 5 20150922114138 2. виборців, виборів, голосувати

  1 24 5 20150922114138 1Міністерство охорони здоров’я нарешті роз’яснило інформацію про те, які медичні установи мають право під час виборів видавати довідку про нездатність особи пересуватися самостійно і які є до неї вимоги, щоб такі виборці мали можливість проголосувати «на дому». Про це МОЗ днями повідомило РОГО «Комітет виборців України» в листі-відповіді на запит організації.

Зокрема, в ньому зазначається, що довідкою, про яку згадується в Законі України «Про місцеві вибори», вважається листок непрацездатності або власне довідка, яка видається в амбулаторно-поліклінічних закладах лікуючим лікарем (фельдшером). При цьому, вказується, що право видачі таких документів мають лікуючі лікарі державних та комунальних закладів охорони здоров’я, лікуючі лікарі стаціонарно-ортопедичних установ системи Міністерства соціальної політики України, лікуючі лікарі туберкульозних санаторіїв, фельдшери у місцевостях, де відсутній лікар, а також на плаваючих суднах.

«Таким чином, якщо в селі лікар відсутній, але є фельдшер, то він може виборцю видати необхідну йому довідку (лікарняний листок), – пояснює керівник правових програм Рівненського КВУ, адвокат Микола Глотов. – Це означає, що для того, аби під час цьогорічних місцевих виборів отримати можливість голосувати вдома, а не на дільниці, хвора людина із села тепер не зобов’язана їхати в районну лікарню і брати відповідну довідку. Це питання може бути вирішено безпосередньо в її населеному пункті. Раніше ж така проблема була досить поширеною, особливо в сільській місцевості, де проживають люди переважно старшого віку».

Окремо варто зазначити, що лікарняний лист видається офіційно працевлаштованим особам, а довідка – безробітним. При цьому, довідка видається в довільній формі із зазначенням, за наявності, нездатності самостійно пересуватися.

Проте, як мінімум, у такій довідці має вказуватися прізвище, ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності), місце проживання (перебування) виборця, назва та місцезнаходження медичної установи, що видала довідку про стан здоров’я виборця. Крім того, в ній логічно має бути вказана дата видачі і те, хто її видав. Бо, наприклад, той таки фельдшер може видати на термін не більше трьох днів з подальшим направленням хворого до лікаря в разі його тимчасової непрацездатності.

Необхідність такого офіційного роз’яснення виникла вже давно. Адже впродовж останніх років під час виборів завжди є люди, які за віком, у зв’язку з інвалідністю чи за станом здоров’я не здатні пересуватися самостійно. В списках виборців таких напроти імен таких осіб ставлять відмітку «НСП», що дає їм можливість голосувати за місцем перебування, а не на виборчій дільниці.

Рівненський Комітет виборців неодноразово намагався отримати від Міністерства охорони здоров’я інформацію про те, які медичні установи видають довідку про нездатність особи пересуватися самостійно і які є до неї вимоги. Адже до цього траплялися непоодинокі випадки, коли, наприклад, фельдшери в селах не хотіли видавати такі довідки хворим. Бо не мали чіткої інформації, що вони мають право це робити. Через це частина виборців, яким стан здоров’я не дозволяв прийти на виборчі дільниці, не могли реалізувати своє право голосу.

«Так, у 2012 році на звернення нашої організації, а згодом і на відкритий лист щодо цього питання МОЗ відповіді по суті не надало, – розповідає Микола Глотов. – В серпні цього року у зв’язку з місцевими виборами ми знову звернулися до Міністерства охорони здоров’я з проханням роз’яснити ситуацію. Спочатку в міністерстві відповіли, що це має зробити Центральна виборча комісія і переслали лист туди. Але в ЦВК абсолютно правильно зазначили, що дане питання перебуває в сфері Міністерства охорони здоров’я, чим уже остаточно змусили надати нам відповідь по суті».

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ

Інформаційний портал РОГО Комітет виборців України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*