Генеральною прокуратурою України захищено житлові права особи з обмеженими можливостями

1 12 thumbnail-20120118135639n. квартири

Генеральною прокуратурою України в судовому порядку попереджено факт незаконного вибуття житла із власності особи похилого віку з обмеженими можливостями (глухонімої з дитинства).

Установлено, що, повіривши обіцянкам іншої особи про догляд за ним, інвалід погодився укласти договір про довічне утримання та передачу за це належної йому квартири в м. Києві.

Однак, скориставшись фізичними вадами згаданої особи, а також неможливістю через них самостійно прочитати та зрозуміти документи, ділки оформили договір дарування квартири, фактично позбавивши особу з інвалідністю єдиного житла.

Усвідомивши пізніше, що укладений договір дарування не відповідає внутрішній волі особи, яка погоджувалася відчужувати квартиру лише за умови довічного утримання, вона звернулася до суду з позовом про визнання цього договору недійсним.

Проте рішеннями судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій у задоволенні позову відмовлено.

Оскільки судами не взято до уваги всіх особливостей і обставин цієї справи та не враховано, що люди, які мають порушення слуху з дитинства, не в змозі повністю та правильно розуміти юридичні наслідки того чи іншого правочину, Генеральна прокуратура України вступила у розгляд справи та звернулася із заявою до Верховного Суду України про перегляд незаконних судових рішень.

Розглянувши заяву Генеральної прокуратури України, найвища судова інстанція 03.02.2016 їх скасувала, ухваливши нове рішення про задоволення позову фізичної особи та визнання договору дарування недійсним.

Таке судове рішення фактично запобігло виселенню вказаної особи із власної квартири та її безпритульності.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Генеральна прокуратура України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*