Трудові права працівників-інвалідів

1 21 5 eb9405ec18499c82aeced7e3dd46e7c5 2. інвалідів

Щодо трудових прав інвалідів інформує головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Залізнюк Тамара Іванівна.

Кожен з працівників-інвалідів має знати наступне:

Відповідно до ст.26 Кодексу законів про працю України (КЗпП) не мають права встановлювати випробувальний термін для працівників-інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендацій медико-соціальної експертизи.

Робота інвалідів в нічний час і надурочно допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (ст. 55, 63, 172 КЗпП).

Відповідно до ст.9 Закону України «Про охорону праці» за працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності або встановлення стійкої втрати професійної працездатності.

Згідно зі ст.172 КЗпП, за проханням інваліда може встановлюватись режим роботи на умовах неповного робочого дня (тижня); до того ж на власника покладено зобов’язання, зокрема, організовувати навчання, перекваліфікацію, працевлаштування інвалідів, створення для них умов праці з урахуванням медичних рекомендацій.

У випадку скорочення чисельності або штату працівників інваліди війни та працівники-інваліди, які зазнали на цьому підприємстві трудове каліцтво або професійне захворювання мають переважне право залишитися на роботі при рівній з іншими працівниками продуктивності праці й кваліфікації (ст.42 КЗпП).

Тривалість щорічної основної відпустки та відпустки без збереження заробітної плати, яка надається працюючому інваліду в обов’язковому порядку відповідно до статей 6 та 25 Закону України «Про відпустки» становить: інвалідам І, ІІ групи щорічна основна відпустка – 30 днів та відпустка без збереження заробітної плати – до 60 днів; інвалідам ІІІ групи щорічна основана відпустка – 26 днів та до 30 днів відпустка без збереження заробітної плати.

«Новини Полтавщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*