Чи можуть отримати статус інваліда війни мирні громадяни, які постраждали внаслідок проведення АТО

1 19 4 33506b8ddd659d0d17b43a7ec7ee1c21 XL 2. инвалидами, інвалідності

  1 19 4 33506b8ddd659d0d17b43a7ec7ee1c21 XL 1
Юлія Науменко – адвокатка, експертка УГСПЛ. Фото: precedent.in.ua

За час проведення Антитерористичної операції в України було поранено тисячі мирних громадян. Багато з них внаслідок таких поранень стали інвалідами. В свою чергу наша держава вважає, що такі люди отримали інвалідність внаслідок загального захворювання. Що ж може бути причиною інвалідності згідно законодавства України? Відповідь – у консультації адвокатки, експертки Української Гельсінської спілки з прав людини Юлії Науменко.

Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності передбачено наступні причини інвалідності:

• загальне захворювання;

• інвалідність з дитинства;

• нещасний випадок на виробництві (трудове каліцтво чи інше ушкодження здоров’я);

• професійне захворювання;

• поранення, контузії, каліцтва, захворювання (одержані під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язані з перебуванням на фронті, пов’язані з участю у бойових діях, пов’язані з виконанням службових обов’язків, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, одержані в районах бойових дій у період Великої Вітчизняної війни…)

• захворювання (отримані під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях; пов’язані з впливом радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи; одержані в період проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, Держспецзв’язку).

Статтею 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» також не передбачено статус інваліду війни для осіб, які отримали поранення у період проведення антитерористичної операції.

Таким чином, наразі мирні громадяни, які отримали поранення внаслідок проведення антитерористичної операції, згідно чинного законодавства не можуть отримати статус інваліда війни.

В лютому 2015 р. в зазначений Закон було внесено зміни, якими передбачено, що інвалідами війни є особи, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича («Революції Гідності»). Зазначені зміни в Закон були прийняті лише через рік після «Революції Гідності». Стосовно постраждалих в зоні АТО зміни в законодавство не внесені досі, незважаючи на те, що з початку проведення бойових дій на сході України пройшло майже два роки.

Отже, на даний момент для вирішення питання щодо отримання мирними громадянами, які стали інвалідами в наслідок проведення АТО, статусу інваліду війни необхідно внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, щодо віднесення до інвалідів війни осіб, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних у районах бойових дій у період проведення антитерористичної операції.

Платформа стратегічного судового захисту

«Правовий простір»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*