Дмитро Лях: «Аналіз ситуації з дотримання прав людей з інвалідністю вказує на існування низки серйозних проблем у цій сфері»

1 13 7 164 1 2. інвалідністю, інвалідів

  1 13 7 164 1

Це зазначив Представник Уповноваженого з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав під час Всеукраїнської конференції, присвяченої питанню реалізації в Україні законодавчих заходів відповідно до норм Конвенції ООН про права людей з інвалідністю і рекомендацій Комітету ООН з прав людей з інвалідністю, організованої Всеукраїнською організацією інвалідів «Союз організацій інвалідів України» (ВОІ СОІУ).

«Офіс Уповноваженого вже тривалий час співпрацює із Союзом організацій інвалідів України, іншими громадськими організаціями людей з інвалідністю та завжди відкритий для ефективного діалогу органів влади з громадським суспільством, особливо з такого стратегічно важливого питання як імплементація Україною положень Конвенції ООН з прав людей з інвалідністю», – зазначив під час відкриття конференції Дмитро Лях.

Представник Уповноваженого зазначив, що аналіз ситуації з дотримання прав людей з інвалідністю, закріплених Конституцією України і нормами міжнародного права, вказує на низку серйозних проблем, що існують у цій сфері. Незважаючи на певний прогрес у законодавчому врегулюванні, права людей з інвалідністю продовжують порушуватися. Про це свідчать численні звернення громадян зазначеної категорії до Уповноваженого.

Одним із основних факторів, які стримують інтеграцію людей з інвалідністю в життя суспільства, є наявність проблем у сфері контролю та координації зусиль органів влади щодо забезпечення реалізації вже прийнятих законодавчих і нормативних актів, включаючи низьку правосвідомість чиновників і небажання надавати пріоритет у цій сфері як на рівні центральних органів влади, так і на рівні місцевого самоврядування. Другим вагомим фактором, за словами Представника Уповноваженого, є недостатність фінансових ресурсів державного та місцевих бюджетів для реалізації програм реабілітації та підвищення рівня соціальних виплат.

Ці фактори безпосередньо впливають й на обмеженість доступності людей з інвалідністю до правосуддя, об’єктів соціальної інфраструктури та ефективної інтеграції у суспільство в цілому.

  1 13 7 167 2

«Викликає занепокоєння і непрозорість проведення децентралізації влади, зокрема в частині перекладання на місцеві органи влади та їх бюджети функцій забезпечення окремих соціальних гарантій, визначених для громадян Конституцією і законами України. Фактично без визначення фінансових потреб для реалізації цих державних гарантій на органи місцевого самоврядування перекладено відповідальність за забезпечення соціально-економічних прав громадян», – наголосив Представник Уповноваженого Дмитро Лях.

Начальник управління з питань дотримання соціальних прав Секретаріату Уповноваженого Лариса Вітковська поінформувала учасників конференції про основні аспекти діяльності Уповноваженого з прав людини у галузі забезпечення прав людей з інвалідністю та актуальні питання, необхідність розв’язання яких виявлено у ході проваджень Уповноваженого, у тому числі й ті, які вдалося вирішити за ініціативи Уповноваженого.

Також приділено увагу участі Уповноваженого у процесі законодавчого врегулювання питань захисту прав людей з інвалідністю, зокрема їх доступу до правосуддя; захисту повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена; усунення дискримінації в положеннях наказу Міністерства соціальної політики України від 20.01.2015 р. №37 «Про затвердження Порядків визначення функціональних можливостей інвалідів, дитини-інваліда, іншої особи» тощо.

Учасники конференції висловили сподівання, що обговорення вказаних проблем у сфері захисту прав людей з інвалідністю надасть певний поштовх для порозуміння між органами влади та громадськістю, зокрема і в питаннях їх нормативно-правового врегулювання.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*