В органах Пенсійного фонду Вінницької області створені належні умови обслуговування громадян з обмеженими фізичними можливостями

_1 17 5 IMG 4407 2. доступності, обмеженими фізичними можливостями, сліпих, інвалідністю, інвалідів

_1 17 5 IMG 4407 1В органах Пенсійного фонду області, станом на 15 червня поточного року, на обліку перебуває 491600 пенсіонерів, з яких 102574 є особами з інвалідністю, або 20,8 відсотків загальної чисельності пенсіонерів. Про це під час прес-конференції повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака.

Із зазначеної чисельності осіб 10408 мають інвалідність І групи, 31751– інвалідність ІІ групи, 69603 – інвалідність ІІІ групи. Крім того, пенсії отримують 172 дитини з інвалідністю до 18 років.

Статус інвалідів війни мають 4706 пенсіонерів, майже 94,5 тис пенсіонерів є інвалідами праці, 3354 мають інвалідність з дитинства.

57275 особи отримують пенсії по інвалідності, призначені згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Пенсію по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання отримують 1446 особи, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» – 2376 інвалідів.

Середній розмір пенсії осіб з інвалідністю (незалежно від виду пенсії) становить 1476,85 грн, що нижче середнього розміру пенсії, що склався в області (1504,95 грн).

Пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю та надання їм послуг органами Фонду здійснюється згідно з чинним законодавством та з урахуванням вимог Конвенції про права інвалідів.

Особлива увага приділяється особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, учасників антитерористичної операції.

Рівень доступності будь-якої адміністративної будівлі для осіб з обмеженими фізичними можливостями визначається наявністю відповідних засобів доступності, одним з яких є похилі з’їзди – пандуси. Варто зазначити, що усі 29 відділів обслуговування громадян Фонду області облаштовані такими пандусами, крім того у 11 територіальних управліннях Фонду області використовують і кнопки виклику спеціаліста.

Управлінням Пенсійного фонду України в Томашпільському районі облаштовано кабінет обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями на першому поверсі, де підключені всі необхідні комунікації, що дозволяють вести повноцінний прийом та забезпечують надання усіх послуг.

У ЦНАПах Вінницької міської ради «Прозорий офіс», у яких надають послуги і фахівці пенсійного фонду, працюють адміністратори із знанням мови жестів, що значно полегшує спілкування та вирішення питань відвідувачів з числа глухонімих. У Хмільницькому об’єднаному управлінні облаштовано майданчик для паркування авто інвалідів.

З метою покращення доступності до отримання послуг у сфері пенсійного забезпечення, а також спрощення інформування громадян з особливими потребами управліннями Фонду використовуються всі доступні засоби: листування, в тому числі електронною поштою, телефонний зв’язок через «прямі» та «гарячі» телефонні лінії (23 управління), скайп – зв’язок (6 управлінь), Контакт-центр управління Пенсійного фонду в м. Вінниці, мобільний зв’язок, тощо.

Продовжується тісна співпраця з ветеранськими організаціями, громадськими організаціями, об’єднаннями, волонтерськими організаціями, територіальними центрами обслуговування одиноких громадян, дитячими будинками-інтернатами, які опікуються проблемами людей з особливими потребами, що дає можливість оперативно виявляти та вирішувати нагальні потреби осіб з інвалідністю.

На постійній основі проводяться інформаційно-організаційні заходи, зокрема, спільні семінари, зустрічі з пенсіонерами – членами спілок Українського товариства глухих, Українського товариства сліпих, членами громадських організацій інвалідів – чорнобильців, забезпечується розповсюдження буклетів та брошур з питань пенсійного забезпечення.

Так, головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області продовжує активну співпрацю з ГО «Паросток» та Вінницьким між регіональним центром професійної реабілітації інвалідів «Поділля».

Саме за їх ініціативи та підтримки соціальних партнерів – Фонду соціального захисту інвалідів та обласної служби зайнятості – головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області під час першого обласного конкурсу «Соціально відповідальний роботодавець Вінниччини» (2015 рік) отримало перемогу в номінації «державна сфера». Управління Пенсійного фонду України у Калинівському районі активно співпрацює з ГО «Калинівська асоціація учасників бойових дій АТО», територіальною організацією українського товариства сліпих, Калинівською районною спілкою інвалідів ВВв та збройних сил України, спілкою ветеранів Афганістану. Управління Пенсійного фонду України у Барському районі співпрацює з районною спілкою воїнів – афганців, територіальним центром обслуговування одиноких непрацездатних громадян „Милосердя”, Барським учбово – виробничим підприємством українського товариства сліпих, міським центром соціально – психологічної реабілітації для дітей та молоді з функціональними обмеженнями “Еверест”, рада ветеранів, надається матеріальна допомога центрам „Милосердя” та „Еверест”, а також підвезення гарячого харчування дітям центру „Еверест” згідно доведеного графіку Барської районної державної адміністрації. У квітні поточного року управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці спільно з ГО «Гармонія» прийняли участь в зустрічі членів європарламенту, які здійснювали моніторинг якості надання послуг людям з обмеженими фізичними можливостями.

Водночас, одне з важливих та найпростіших рішень покращення «доступності» послуг для інвалідів – змінити ставлення до людей з інвалідністю: дотримуватись принципу розумного пристосування, навчитись спілкуватись з повагою, за потреби надавати практичну допомогу у вирішенні порушених питань.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Вінницька ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*