Запорізькі лікарі пришили пацієнту відрубану руку і відновлюють її функціональність

1 04 6 Likari--Mikola-Krasnopyorov-oglyadaye-pacienta 2. відновлення, кисті, мікрохірургії, операції

Коли неможливе стає реальним

У Запорізькому міжобласному центрі відновної хірургії кісток і суглобів 9-ї міськлікарні після важкої, але успішної операції з реплантації кисті проходить реабілітацію 51-річний Ігор Лебідь.

Чоловік два місяці тому потрапив у халепу — його рука потрапила у верстат і гостре лезо геть відрубало кисть.

— Я був при свідомості, і коли побачив, що стало з моєю рукою, вирішив, що бути мені інвалідом, — згадує пацієнт. — Але коли на ранок побачив руку після операції, у душі зажевріла надія.

Як розповів провідний спеціаліст обласної служби хірургії та мікрохірургії кисті Микола Краснопьоров, який очолив одну з операційних бригад, пацієнта доставила «швидка допомога» прямо з місця трагедії. Тож успіх операції був обумовлений тим, що час з моменту травмування вдалося максимально скоротити. Але головний чинник — усе-таки висока кваліфікація медиків.

— Операція тривала шість годин і виконувалася двома бригадами ортопедів-травматологів, що спеціалізуються на мікрохірургії кисті. У першій команді, яка починала операцію, працювали Костянтин Реньов та Олексій Ратушняк, а я з колегою Валерієм Шматком змінили їх через кілька годин роботи, — розповів Микола Михайлович. — Складність процесу полягала в тому, що кисть пацієнта трималася тільки на сухожиллі, а всі судини, в тому числі і дрібні, а також нерви були пошкоджені, і без мікрохірургічного їх відновлення не могло бути й мови про сприятливий результат. Копітке зшивання судин і нервів було виконано оперативно і філігранно. Це і забезпечило успішне приживлення кисті. Післяопераційний період пройшов для пацієнта без ускладнень. Вдалося відновити судини дрібного розміру. Нині рано говорити про повне відновлення функціональності кінцівки. Поки що пацієнт проходить післяопераційну реабілітацію. І можливо, доведеться провести ще як мінімум одну операцію, зокрема на сухожиллях, щоб домогтися потрібного ефекту. Але головне, що рука на місці і людина відчуває себе цілком комфортно.

  1 04 6 Likari--Mikola-Krasnopyorov-oglyadaye-pacienta 1
Микола Краснопьоров: «Успіх операції був обумовлений тим, що час з моменту трагедії вдалося максимально скоротити». Фото надане автором

Сам постраждалий не лінується — скрупульозно виконує всі призначені процедури — масаж, лікувальну фізкультуру, фізіотерапевтичні маніпуляції — загалом їх півтора десятка.

— Після такої важкої травми функція кисті відновлена поки що частково, — коментує ситуацію інструктор ЛФК Наталія Стародуб. — Обсяг руху в пальцях поки істотно обмежений. Наше завдання-мінімум — відновлення згинання пальців. Імовірно, пацієнту ще будуть робити операцію з відновлення згинально-розгинальної функції пальців. Але працювати йому потрібно щодня, не пропускаючи жодної процедури. Достатньо один раз полінуватися, і все доведеться починати заново.

Ігор Лебідь вже може злегка зігнути пальці. Щоб повернути руці нормальну працездатність, вважають лікарі, знадобиться рік.

— Ми ставимо перед собою завдання домогтися максимально можливого відновлення функції кисті, передовсім — схвата і чутливості, — підтверджує завідуючий Запорізьким міжобласним центром відновної хірургії кісток і суглобів 9-ої міськлікарні Ігор Руденко. — Подібні нещасні випадки трапляються, як правило, не часто — 2-3 рази на рік. У нашому відділенні п’ять хірургів-ортопедів пройшли спеціальну підготовку з мікрохірургії кисті.

Він також підкреслив, що не в усіх подібних випадках можлива успішна реплантація. Тому хірург радить не випробовувати долю, а чітко дотримуватися техніки безпеки.

Наталя Зворигіна

«Урядовий кур’єр»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*