Протез із тризубом

1 15 4 90ad3732f1f91e2ed5c1d528af993184 1 2. василь пелиш

Саме через цей український символ сепаратисти відрубали патріоту Василеві Пелишу руку

  1 15 4 90ad3732f1f91e2ed5c1d528af993184 1
Василь Пелиш тепер може потиснути руку своїм добродійникам. Фото з домашнього архіву Пелишів

Учасник АТО 20-річний Василь Пелиш зі Старого Самбора з фронту повернувся інвалідом, без правої руки. Та завдяки добродійникам з діаспори у Василя тепер є “штучна рука”, яку сам називає “гібридом механіки і електрики”.

Зустрівши хлопця на вулиці, не скажеш, що замість правиці у нього — протез…

Кошти на лікування добровольця здавали люди чи не з усієї України, зокрема жителі східних областей, де відстоював незалежність України Василь. А пішов він на фронт (а перед тим — на Майдан) зі студентської лави — вчився в Аграрній академії на землевпорядника. Наприкінці серпня у бою під Новосвітлівкою (Луганщина) важко поранило Василевого побратима, і він разом з друзями повіз його до лікарні у Хрящувате.

По дорозі машину з танка обстріляли сепаратисти — вижив тільки Василь. Контужений, він пробирався до своїх позицій, але потрапив у лігво ворога. Бандити знущалися з українського воїна, особливо розлютило їх патріотичне татуювання на тілі галичанина, яке зробив на Майдані. Один з “колорадів” побіг до танка, витягнув звідти сокиру і щосили рубонув нею при плечі, де був намальований тризуб. А потім скривавленого хлопця “сепари” кинули на танк і повезли у своє розташування, місяць утримували у полоні. Лише згодом Василя обміняли на одного з родичів ватажка сепаратистів…

Ця історія зворушила українців. Вони взялися допомогти відважному юнакові, збирали кошти на протез (хоча невідомі хакери намагалися вкрасти ці пожертви з банківського рахунку). Деякі вітчизняні медики не вірили, що протез можна прилаштувати до культі. Одне зі “світил” казало Василеві: “Нічого у тебе з протезом не вийде. Достатньо буде вчепити гак, щоб міг пакет тримати…”

Вийшло! Разом з чотирма іншими воїнами Василь став учасником міжнародного благодійного проекту “Підтримка протезування в Україні”, який фінансово підтримували “Євромайдан Канада”, відділ Конгресу українців Канади у Торонто, “Канадсько-Українська Фундація”, “Світовий реабілітаційний фонд”. Протезисти з Канади і США приїхали в Україну і в ортопедично-протезній майстерні Києва протягом двох тижнів надавали допомогу покаліченим.

Особливо тішився багатофункціональною “рукою” Василь Пелиш. Штучна правиця для нього є зручною, нею вчиться робити перші рухи, ворушить “пальцями”, тримає неважкі речі. Неабияк порадувало колишнього воїна зображення тризуба на протезі — він майже такий, який був на руці дев’ять місяців тому, перед останнім боєм. Приємний сюрприз зробили йому невідомі кмітливці. На наше запитання, як сприйняв такий дизайн, Василь відповів коротко:

– Це дуже класно!

  1 15 4 7a04b47f9d721f9b3b6dfc2daa1a69fc 2
Осінь 2014-го. Василь Пелиш (зліва) зі своїм бойовим побратимом Назаром Данилівим.

Іван Фаріон

«Високий Замок»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*