Із настанням зими люди з обмеженими можливостями просто бояться виходити на вулицю (ВІДЕО)

1 14 741256 2. іван марусевич, можливостями, обмеженими

  1 14 741256 1Бар’єрна Україна. Із настанням зими люди з обмеженими можливостями просто бояться виходити на вулицю, через нерозчищені від снігу й льоду тротуари. Більше того, за законом транспорт та місця загального користування мають із січня бути пристосовані для інвалідів. Чому це не так – з’ясовувала Людмила Голоднік.

Засипані снігом пандуси перед камерою “5 каналу” поспіхом розчищають. У п’ятій столичній поліклініці на пацієнтів-візочників не чекали.

Іван Марусевич, голова Асоціації інвалідів-спинальників України: “95% медзакладів в Україні – є недоступними”.

Непроханих гостей зустрічати вийшов головний лікар.

Володимир Романюк, головний лікар поліклініки №5 м. Києва: “Ви знаєте яке фінансування – немає нічого. Нічого не виділено”.

Володимир Романюк пацієнта на візку запрошує заїхати до лікарні з іншого боку. Далі рухаємося до автобусної зупинки. Дістатися візком на протилежний бік вулиці – неможливо.

Іван Марусевич: “Страшно зараз заїжджати в цю воду. Я можу перевернутись”.

Іван Марусевич зупиняється на півшляху. Перевіряти чи оголошують номер маршруту, як того вимагає закон йдемо самостійно.

Спеціальні підйомні конструкції для візочників також відсутні. Усередині салону не зрозуміти, яка зупинка наступна.

Від січня 2013-го транспорт загального користування мав би бути доступним для інвалідів, за це парламентарі проголосували ще два роки тому. Чому закон не діє досі, у Мінінфраструктури відповіли письмово.

Слайд: “На цей час підготовлено лист до українських автовиробників щодо… розробки та виготовлення… автобусів, які призначені для перевезення… осіб з обмеженими руховими можливостями та інших маломобільних груп населення. Розроблена і реалізується Програма зі створення належних умов для доступу людей з інвалідністю до об’єктів транспортно-дорожньої, туристичної інфраструктури та поштового зв’язку на 2012-2016 роки”.

До того ж законодавство зобов’язує для людей із вадами зору дублювати будь-яку загальнодоступну інформацію шрифтом Брайля або тактильними літерами. Це означає, що ось такі випуклі написи мають з’явитися усюди. Та профільне підприємство, що розробляє подібні конструкції роботою не перевантажене.

Василь Мандзюк, директор Ресурсного центру “Безбар’єрна Україна”: “Все линии пунктирные и сплошные и все буквы они являются тактильными. То есть любой человек со слабым зрением может подойти и сориентироваться. Есть небольшие заказы, мы их выполняем, но мощности позволяют делать больше”.

Іван Марусевич, голова Асоціації інвалідів-спинальників України: “Ми не хочемо бути постійно залежними від сторонньої допомоги. Ми хочемо бути самодостатніми”.

Людмила Голоднік, Іван Наконечний


“5 канал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*